Prisene skyter i været i de norske feriefavorittene

Det har blitt dyrere å produsere varer, derfor stiger prisene ut til forbruker i butikker og restauranter. I Spania er prisveksten den høyeste på 37 år. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er ikke bare sol og varme som venter norske påsketurister som setter kursen mot feriefavorittene i Spania., De kan også vente seg prissjokk på mange varer og tjenester. Det populære ferielandet opplever nå den verste inflasjonen på 37 år.

Bare i mars steg prisene med 9,8 prosent, og plasserer Spania som et av de verste landene når det gjelder prisstiging hele i euro-sonen.

«Mareritt»

– Et mareritt, skriver den spanske storavisen El Pais om utviklingen som rammer fastboende og turister med full kraft.

Den spanske nasjonalbanken har varslet at inflasjonen inneværende år vil kunne komme opp på 7 prosent året som helhet. Til sammenligning regner Norge med en inflasjon på litt i overkant av 3 prosent.

Som flysmart24 har skrevet tidligere må turistene fremover regne med at prisene ikke lenger er fullt så lave som normalt sammenlignet med norske priser.

Aldri norske priser

På Gran Canaria bor Hasse Åkervall, og forteller til flysmart24 at prisene har blitt høyere, men at prisforskjellen vis a vis situasjonen i Norge fortsatt er behagelig. Det gjør at handleopplevelsen i Spania fortsatt vil føles som billig for en nordmann.

– Vi her nede kommer nok aldri opp i norske priser, så da vil prisene på matvarer og på restauranter her likevel være betydelig billigere enn i Norge, sier Åkervall.

– Verken Spania eller Kanariøyene vil sannsynligvis skille seg fra resten av verden i dagens situasjon. Derfor er det stor sannsynlighet for at prisene i butikker og restauranter vil stige. Men forskjellen mellom Norge og Spania vil nok bestå fordi prisene i Norge også vil stige, minst like mye, sier han.

Dyrere å produsere

Som i Norge er det ettervirkningene av pandemien og krigen i Ukraina som ligger bak prisøkningene fordi det har blitt dyrere å produsere varer samtidig som det har oppstått problemer med stabile leveranser.

Det merkes på en rekke andre områder:

Som følge av dyrere produksjon har prisen på varene i butikkene har blitt satt kraftig opp, det er økte priser på hoteller og restauranter og høyere drivstoffpriser vil gjøre det merkbart dyrere å feriere landet nå enn for bare et år siden.

Alarmerende høy

På Mallorca har prisene lenge vært høye og øya har mistet turister av den grunn.

Nå er situasjonen igjen presset. Alfonso Rodríguez i Consubals er leder for forbrukerforening i Balearene, og sier at krigen har gjort «prisen på handlekurven alarmerende høy.»

Butikkene har lenge forsøkt å dempe prisene ut mot kundene, men har måttet gi opp. Derfor har varer steget med gjennomsnittlig 12,9 prosent i landet som helhet, ifølge konsulentselskapet Kantar.

Spesielt negativ

Sjefen for Bank of Spain, Pablo Hernández de Cos, vurderer inflasjonen i mars som «spesielt negativ» og «en svært betydelig oppgang».

Han advarer mot at markedene forventer at inflasjonen vil vedvare og sa at virkningen av krigen i Ukraina vil bety mer enn bare stigende mat- og energipriser.

Også i Hellas er prisstigningen kraftig. I mars kom den opp i 8 prosent, etter å ha vist jevn økning fra nyttår. I februar var den på 7,2 prosent, ifølge landets statistiske sentralbyrå.