Skyhøye strømpriser vil gi dyrere ferieopphold

Høye energikostnader slår negativt inn for mange deler av Syden-produktet. Foto; Knut-Erik Mikalsen

Det er slett ikke bare i Norge at strømprisene har gått amok denne vinteren. Resten av Europa lider også under energi-priser som de knapt har sett før.

Det fører til at folk bør gjøre regning med at Syden-ferien til neste år blir dyrere.

Selv om prisene på matvarer og andre forbruksartikler for ferierende fremstår som ultrabillige i forhold til prisnivået vi har hjemme i Norge, vil de kostnadsbevisste rask finne ut at prisene har gjort et hopp siden sist man var i Syden.

Driver prisene opp

Det vil gjøre ferieoppholdet et hakk dyrere enn det som ville komme som følge av den normale prisstigningen.

Det henger derimot sammen med at prisene i butikkene stiger. Inflasjonen gjør rett og slett at varene blir dyrere. Matkjøleanlegg i butikkene står for 50 prosent av deres energiforbruket, den andre halvdelen bl.a. klimanaleggene.

I populære ferieland som Hellas og Spania merkes prishoppene allerede ved at folk dempet innkjøpene foran årets julehøytid.

Ikke bare på grunn av pandemien, men også stadig mer tyngende strømregninger.

Økte kostnader

Pandemien har i seg selv sendt prisene opp som følge av både produksjons- og leveransekostander. I tillegg har energipris-hoppet gjort at mange butikker har måtte prise opp varene.

I romjulen har det spanske magasinet El Diario sett på prissituasjonen og skriver at butikkene forsøker å dempe prisøkningene ved å redusere egen fortjeneste i frykt for å miste kunder. Det vil imidlertid ikke kunne vare.

For nordmenn flest er et generelt lavt prisnivå en viktig faktor når feriemålet skal bestemmes. Nå opplever land som Spania og Hellas en svært høy inflasjon.

Løpt løpsk

Prisøkningen har hovedsakelig sin bakgrunn i økte produksjonsomkostninger, ikke minst på grunn av energipriser som har løpt helt løpsk.

Statistisk Sentralbyrå i Spania, INE, fortalte nylig om en inflasjon i november på 5,5 prosent. I desember kom den opp i 6,7 prosent, viser trall som ble kjent torsdag. Det er det høyeste på nesten 30 år.

Greske aviser forteller at folk nå må bruke mindre penger fordi energiprisene tømmer folks pengebøker.

Nær smertegrensen

En av de som følger prisutviklingen i Europa fra sin base i Brüssel er journalist i bladet Energi og Klima, Alf Ole Ask.

Han kan bekrefte at inflasjonen i hele eurosonen er høy – den var var i november på 4,9 prosent:

– I eurosonen har energiprisene gått opp med i underkant av 30 prosent. Energipriser varierer mye fra land til land. I land som Spania, Frankrike og Portugal har myndighetene delt ut støttepakker som har dempet prisene for mindre bedrifter, ikke minst i turistsektoren. Vi har i høst sett drivstoffpriser i Tyskland og Frankrike på rundt 2 euro literen, noe som er nær smertegrensen, opplyser Ask til flysmart24.

Prisstatistikken forteller at prisene gjør et hopp også på steder som av turister blir oppfattet som dyrere enn andre feriemål.

Dyrt fra før av

Ikke minst gjelder dette Mallorca og de øvrige øyene i Balearene: Her har prisene økt litt mer enn landsgjennomsnittet den senere tiden og er de høyeste siden 1990-tallet.

I Hellas har Hellenic Business &Retail Association gjennomført en undersøkelse i desember som forteller at grekerne frykter dypt virkningene av pandemien og høyere energikostnader:

Seks av ti svarte at prishoppene og frykten for utviklingen neste år gjør at de holder tilbake på pengebruken.

De har brukt mindre penger enn normalt foran denne julehøytiden. Bare 7 prosent svarer at de regner med å øke utgiftene sine.