Munnbindkravet fjernet hos amerikanske flyselskap i natt

Med ett slag er munnbind-påbudet fjernet på fly i USA. Det skjedde natt til mandag norsk tid. Foto: Delta Air Lines

Kort prosess i USA i natt: Påbudet om å bruke munnbind på fly er fjernet.

Det var meningen at påbudet skulle vare i alle fall til 1. mai, men nå har alle de store flyselskapene i USA med øyeblikkelig virkning fjernet kravet. Det gjelder også opphold på flyplassene.

Påbudet er fjernet på alle innenriksflyvninger, og også på utvalgte utenriksruter. Det betyr bl.a. at United Airlines ikke vil kreve munnbind på flyvningene som starter fra Bergen til New York i neste måned.

Snudde

Påbudet ble fjernet natt til mandag norsk tid, etter at en føderal dommer i Florida satte til side munnbindpåbudet fra helsemyndighetene.

De første flyselskapene reagerte imidlertid med å gi beskjed om at de ikke kom til å forholde seg til denne beslutningen, men fortsatt kreve at reisende skulle bruke munnbind.

Så, etter noen timer, kom kontrabeskjeden: De ville følge domsavgjørelsen, og gjorde det klart at de med umiddelbar virkning ville fjerne påbudet om bord på sine fly.

Det gjelder alle de store – Southwest Airlines, Delta Air Lines, JetBlue Airways, American Airlines og United Airlines.

Tas til nåde

United Airlines tar et forbehold for fly som skal til reisemål i utlandet der munnbind fortsatt er påbudt. På disse rutene vil påbudet fortsatt gjelde. Den samme beskjeden har senere kommet fra American Airlines.

Alaska Airlines gikk også et hakk videre:

Under tiden med forbudet har mange reisende vært utestengt fra selskapets fly fordi de har forbrutt seg mot påbudet, eller laget bråk om bord på grunn av munnbind-kravet.

Nå er alle disse velkommen tilbake til selskapets fly, skriver det i en melding natt til mandag.

Mye bråk

I motsetning til i Europa har det munnbind-påbudet ført til massivt bråk om bord på fly, mellom folk som har vært tilhengere og motstandere av kravet.

Det har ført til mange regelrette slåsskamper om bord, der medpassasjerer også har måttet gripe inn i tilfeller der reisende har gått løs på ansatte i protest mot påbudet.

At myndighetene har skrevet ut store bøter og at flyselskapene har svartelistet bråkmakerne, hadde ikke avgjørende betydning.