Fjerner ikke påbudet om munnbind på fly og flyplasser

Fortsatt er det påbudt å bruke munnbind når man har landet i Nederland. Her fra Amsterdam-flyplassen Schiphol denne uken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Tidligere denne uken kom det europeiske flysikkerhetsorganet EASA med en anbefaling om å droppe krav om munnbind på flyplasser og flyvninger i Europa. Det er det land og selskaper som vil se helt bort fra.

Derfor er det all grunn til å ta vare på lageret av munnbind blant nordmenn som skal reise til andre deler av Europa.

Det kan bli en god stund til dette kravet er helt borte, selv om landene har mulighet til å frafalle påbudet fra 16. mai.

Utelukker lettelser

Blant de som reagerer på EASAs anbefaling er de spanske helsemyndighetene som ifølge den avisen Ultima Hora sier at de ikke vil fjerne krav om bruk av ansiktsmasker på fly, flyplasser og i kollektivtrafikken.

De gjør det klart at utspillet fra EASA bare er en anbefaling og ikke bindende for de enkelte land.

På dette grunnlag har Spanias helseminister Carolina Darias utelukket at landet vil endre på dagens påbud nå.

Vil gå sakte frem

Spania fjernet nylig påbudet om bruk av munnbind innendørs, men Darias maner til forsiktighet med å fjerne enda flere av smittetiltakene, og at dette uansett ikke må skje for raskt.

Flere andre Eu-land har også fortsatt munnbindpåbud i luftfarten, bl.a. Tyskland, Nederland, Italia, Østerrike og Portugal. Om disse endrer sine bestemmelser innen søndag, er uklart.

Det tyske flyselskapet Lufthansa har også gjort det klart at selskapet vil fortsette med dagens praksis. Den går ut på å påby reisende å ha på ansiktsmasker på ruter til land som har dette kravet.

Også Spanias eget selskap, Iberia, sier at det vil rette seg etter anbefalingen fra landets myndigheter.

Ber om respekt

EASA tar også et forbehold i sin anbefaling om å fjerne anbefalingen om munnbindbruk på fly når organisasjonen bemerket at en ansiktsmaske fortsatt er en av de beste beskyttelsene mot overføring av covid-19.

IATA, som er flyselskapenes interesseorganisasjon sier i en uttalelse at den er glad for lettelsene. Den ber likevel om at reisende respektere de av passasjerene som fortsatt velger å ha munnbind på under flyturer, selv om dette ikke lenger er et påbud.

En passasjer som hoster og nyser bør seriøst vurdere å ta på seg en maske av hensyn til de som sitter i nærheten, heter det i en vurdering som smittevernorganisasjonen ECDC har kommet med.

Fjernet

Som flysmart24 har skrevet tidligere har EASA hatt en anbefaling om å bruk av ansiktsmaske siden mai 2020. Både norske og andre europeiske flyselskaper har valgt å følge denne og påbudt sine passasjerer å bruke munnbind.

Dette påbudet ble imidlertid fjernet i begynnelsen av april i år.

I noen uker hadde da flyselskapene praktisert reglene om å fjerne munnbind-påbud på flyvninger innen Skandinavia. I april ble så påbudet fjernet på ruter i resten av Europa, unntatt for flyvninger til Italia.