Gjeninnfører passasjeravgiften: – Nå blir det dyrere å fly

Fra 1. juli må alle som flyr innen og fra Norge betale passasjeravgift igjen. Den har vært pauset under korona-krisen, siden mars 2020. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da Trygve Slagsvold Vedum (Sp.) var i opposisjon, slaktet han innføringen av en passasjeravgift på fly. Han kritiserte den daværende regjeringen hardt for dette.

Han lovet å kutte avgiften, og gjøre det billigere å fly.

Nå sørger Vedum som finansministrer å gjeninnføre den samme avgiften. Det skjer fra 1. juli.

Svært skuffet

Avgiften ble fjernet for 2020 som en hjelp til flyselskapene etter utbruddet av covid-19 i mars dette året.

– Vi er selvfølgelig skuffet. Flypassasjeravgiften vil legge stein til byrden for en bransje som ennå sliter og nå forsøker å bygge seg opp igjen, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til flysmart24.

Gjeninnføringen av den hardt kritiserte avgiften kommer som en del av regjeringens reviderte nasjonalbudsjett, som ble lagt frem torsdag.

Øker billettprisene

Lothe er ikke i tvil om hvilke følger det at avgiften nå kommer tilbake, vil få:

– Dette vil åpenbart også øke flyprisene fremover, og spesielt i områder med svakt trafikkgrunnlag i distriktene. Senterpartiet var jo sterkt i mot avgiften, og da synes vi det rart at finansministeren setter sitt godkjent stempel på en slik distriktsfiendtlig avgift, sier Lothe.

Slik blir avgiften

De som har endereisemål innen Europa skal fra 1. juli betale 80 kroner per flyvning, de som skal utenfor Europa må ut med 214 kroner.

En tur/retur-reise i Norge vil dermed få 160 kroner i avgift, siden avgiften skal betales begge veier.

Europa-turen skal bare skal avgiftsbelegges for utreisen.

Pandemi-pauset

Lothe og NHO har vært harde kritikere av avgiften, siden den daværende finansminister Siv Jensen (Frp.) innførte den som et ledd i et budsjettkompromiss i 2016.

Avgiften har imidlertid vært pauset siden mars 2020, da pandemien slo ut luftfarten. Dette ble gjort som et hjelpetiltak overfor luftfarten.

Den daværende Solberg-regjeringen foreslo å gjeninnføre avgiften fra januar 2022, men dette ble utsatt i seks måneder i år av den nye regjeringen etter at en ny korona-bølge traff ved årskiftet.