Fikk kjempesmell – skal øke flykapasiteten enda mer

Kraftig minus for Norwegian i årets tre første måneder. De er tradisjonelt blant de dårligste for flyselskapene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian legger i dag frem regnskapet for første kvartal med et driftsunderskudd på 849 millioner kroner. Samtidig varsler selskapet at det øker flyflåten med enda flere Boeing 737 Max 8-fly.

Første kvartal er normalt en underskuddsperiode for alle flyselskap, med lav trafikk i vintermånedene.

Driftsresultatet, mener selskapet, er preget av de konsekvensene som korona-pandemien fortsatt gir, samt reaksjonen i markedet etter at krigen i Ukraina brøt ut.

Bestiller tidligere

Konsernsjef Geir Karlsen sier imidlertid at selskapet er godt fornøyd med at bestillingen av billetter fortsetter å øke på selskapets 280 ruter.

– Bookingtrender viser for øyeblikket at kundene planlegger og bestiller reiser tidligere enn før. Det er en sterkt oppdemmet reiseetterspørsel. Det gir høyere betalingsvillighet for billetter og økte bestillinger foran sommeren 2022, heter det i selskapets presentasjon.

Frem mot sommerferien skal flyparken opp fra i overkant av 50 til 70 fly.

Satser på Max-flyet

Nå styrkes flykapasiteten enda mer. Tidligere har Norwegian sikret seg 10 nye Boeing 737 Max 8-fly, som skal leveres til våren. I meldingen i dag skriver selskapet at enda flere fly er på vei:

– Norwegian er i prosess for å leie inn ytterligere fem fly av samme type, noe som vil bringe flåten opp til 85 fly i sommersesongen 2023, heter det.

Solgte åtte av ti seter

Norwegian skriver i dagens melding at selskapet, gjennom å tilpasse produksjonen til svingningene i markedet, har klart å begrense tapene og opprettholde en sterk kontantbeholdning på 7,5 milliarder kroner.

I første kvartal 2022 hadde Norwegian 2,2 millioner passasjerer, opp fra 200 000 samme periode i fjor.

Fyllingsgraden var på 76,9 prosent. Det betyr at selskapet klarte å selge nær 8 av 10 seter av den kapasiteten den la ut i markedet.