Nå kan alle spasere rett inn – slutt på koronasjekken

Slutt på sjekk av korona-sertifikat på grensen ved ankomst til Spania. Ordningen ble skrotet for godt fra i går av. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De siste smittevern-tiltakene som fortsatt gjelder i ulike feriefavoritter i Sør-Europa, fjernes nå etter tur. Heretter kan man spasere rett inn i stadig flere land, uten å måtte vise noen som helst attestasjon på covid 19-vaksine.

Det foreløpig siste landet som har fjernet krav om å måtte vise gyldig korona-sertifikat ved oppfordring, er Spania.

Det er gode nyheter for de mange som skal sette kursen mot det mest populære ferielandet for nordmenn i Sør-Europa.

Slutt på stikkprøver

Vaksinesjekken har bare vært sporadisk gjennomført en stund nå. Fra nå av er den også formelt borte.

Nå kan alle reise inn i landet som før pandemien, og heller ikke risikere at man blir plukket ut ved stikkprøve og må dokumentere at man er fullverdig vaksinert.

Dette besluttet spanske myndigheter torsdag, og omfatter alle innreisende til Spania fra andre EU- og Schengenland. Beslutningen er publisert i statsbulletinen (BOE), og trådte i kraft straks.

Følger etter

Myndighetene begrunner lettelsene med at pandemisituasjonen er under kontroll, og viser også til at Spania har en høyere andel vaksinerte i sin befolkning enn de fleste andre land i Europa.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har også andre ferie- og fritidsdestinasjoner – bl.a. Hellas, Italia og Kypros – gjort det samme. Folk har lenge møtt null innreisekontroll.

I enkelte andre land har man fortsatt kravet – men det ser ut til være mest på papiret.

Spasere rett ut

Det er få som i realiteten blir sjekket ved innreise. Det er kun sporadisk kontroll i land som eksempelvis Frankrike og Portugal.

Reisende til Nice har fortalt flysmart24 at de ikke har sett snurten til vaksine-kontroll på flyplassen når de har ankommet med fly fra Norge:

De har hentet bagasjen, spasert ut av flyplassen og tatt trikken til byen som før pandemien.

… men husk munnbind

Reiseselskapene anmoder imidlertid reisende om fortsatt å ta med munnbind, fordi dette er påbudt å bruke enkelte steder i noen land fremdeles.

Blant annet gjelder det i drosjer i Spania.

Også i Italia er det påbudt med munnbind i kollektivtransporten, mens reglene i Hellas per i dag er slik at påbudet om å bruke munnbind innendørs forsvant fra 1. juni.

Selv om Italia har fjernet koronavaksine-sjekken på grensen, gjelder fremdeles krav om bruk av munnbind på fly til landet og i kollektivtransporten.