Nordmenn møter null innreise-kontroll på feriestedene

Turister som ankommer Hellas, Spania og Frankrike opplever null kontroll med vaksinestatus. Det samme i flere andre land langs Middelhavskysten. Foto: Shutterstock

Det oppleves nå stadig enklere å komme inn i de mest populære ferielandene, der innreise-restriksjonene nå bygges ned nær sagt over en lav sko.

Fra før har flysmart24 fortalt om lettelsene som nå skjer i ferieland som Frankrike og Spania, der turister opplever innreisen i praksis er like enkel som før pandemien.

De offisielle innreisebestemmelsene blir ikke fulgt opp ved ankomst, viser en rekke eksempler som flysmart24 kan fortelle om. Landene ser ut til å nøye seg med den dokument-sjekken som skjer ved avreise.

Droppet skjema

Også i Hellas spaserer folk nå rett inn i landet uten kontroll.

Selv om det i landets offisielle innreisebestemmelser heter at alle over 5 år må kunne forelegge gyldig korona-sertifikat, gjennomgått sykdom eller kan vise negativ korona-test, er de faktiske forholdene annerledes.

Hellas har droppet det obligatoriske innreise-skjemaet fra 15. mars, men har da sagt at kontrollen med vaksinesertifikat da ville bli tettere.

Dette møtte henne

Det opplevde ikke norske Therese Myhre som kom til ferieparadiset på Kreta for noen dager siden. Hun landet på Chania-flyplassen.

Dette var det som møtte henne:

– Jeg opplevde ingen kontroll på flyplassen, ikke av noe slag. Det virker ikke som er det noen problemer med innreise her, uavhengig av vaksinestatus. Jeg hadde nok sett for meg at litt strengere kontroll siden det fortsatt er krav om vaksine-sertifikat for å komme inn, forteller Myhre til flysmar24.

Ingen kontroll

Det er også fortsatt krav om munnbind når man ankommer gresk flyplass, men også den regelen så ut til å bli tatt lett på av de reisende:

– Det er omtrent halvparten som bruker munnbind, forteller Myhre.

Også for de som ankommer Spania, ser opphevelsen av innreiseskjema og testkrav for vel en uke siden ut til å endre praksisen.

Også her må turister enten ha gyldig, EU-godkjent koronasertifikat eller fylle ut et elektronisk helseskjema før avreise med dokumentasjon på om man er fullvaksinert, har negativ test eller har gjennomgått sykdommen.

Vinket videre

Det som møtte en nordmann som ankom Gran Canaria lørdag med SAS, viser noe helt annet. Han forteller til flysmart24 at det heller ikke der var noen form for kontroll av korona-sertifikatet.

Han forteller at de bare ble sendt videre til bagasjehallen etter at de hadde landet og kommet seg inn i ankomsthallen.

Det satt en god del personer i ankomstsonen som tilsynelatende skulle teste passasjerer, men disse brydde seg i alle fall ikke om ankommende nordmenn.

– Vi ble bare vinket videre, forteller de.

Fra flyet og rett ut

Munnbind-påbud gjelder også i Spania, men fjernes fra onsdag 20. april. Da er det bare utvalgte steder som bl.a. apotek, buss og taxi at munnbind fortsatt er påbudt.

Fra før av har flysmart24 fortalt om nordmenn som har ankommet den franske riviera, nærmere bestemt flyplassen i Nice.

Også her er det krav om korona-sertifikat.

Her opplevde nordmenn som har kontaktet flysmart24 å spasere rett fra flyet, inn i bagasjehallen for å hente koffertene for så å spasere rett ut til trikken for å å dra inn til byen.

– Ingen kontroll, kunne de fortelle.