Lørdag blir avklarende for alle som frykter SAS-streik

Neste onsdag kan SAS-pilotene være i streik. Allerede lørdag kan vi få en pekepinn om hvor omfattende en streik blir. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Oppgjøret for SAS-pilotene er fortsatt under mekling. Hvis det ikke har blitt enighet om en ny avtale innen 29. juni – onsdag i neste uke – bryter den andre pilotstreiken i SAS på tre år ut.

Men allerede lørdag førstkommende, den 25. juni, vil det bli klart hvor omfattende en eventuell streik vil bli. Det kan bli en overraskelse fra pilotene.

Da blir det klart hvem pilotene tar ut i streik, og hvor mange som blir tatt ut i det første streikeuttaket. Det vil gi en avklaring for de reisende om hvor lammende en konflikt vil bli.

Noen, eller alle

Flysmart24 har sett på norsk arbeidslivs regler for konfliktsituasjoner – arbeidstvistloven. Den viser at pilotene innen fire dager før en streik bryter ut, skal varsle plassfratredelse.

Det er denne som kommer lørdag. Den varsler uttakets endelige omfang og angir presis hvem som vil bli tatt ut i konflikt.

Den vil samtidig avsløre mye om hvilken strategi pilotene vil legge seg på.

SAS-pilotene kan begrense seg til å ta ut bare et mindretall, men kan også velge å ta alle rundt 900 skandinaviske piloter på en gang.

Pilotene kan overraske

For de norske flyvernes vedkommende, har Norsk Flygerforbund varslet at 256 medlemmer kan bli tatt ut, mens Parat vil ta ut opptil 170 medlemmer.

Det faktiske uttaket kan vise seg å bli langt lavere.

Da pilotene i SAS streiket sist, i 2019, ble nær 400 000 passasjerer rammet i den syv dager lange konflikten.

Da tok pilotene ut 1409 medlemmer i Norge, Sverige og Danmark ut i streik. Det var i april måned, en mellomperiode i flytrafikken der reiseaktiviteten ikke er på topp.

Feriehensyn?

Da er situasjonen straks verre nå.

Dette er flyselskapenes toppsesong. Titusener av nordmenn skal ut på flytur i sommerferien den nærmeste tiden. En pilotstreik vil raskt få enorme konsekvenser.

Derfor kan pilotene velge å gjøre et begrenset uttak. Dette for å vise publikum at de ikke ikke er ute etter å ramme folks ferier, men er ute etter å presse selskapet.

Det første svaret på det kommer altså lørdag, når pilotene skal varsle plassfratredelse.

Enorme tap

Hvis pilotene legger seg på et lavt uttak men ønsker å trappe opp konflikten, gjelder også regelen om at det først kan skje etter at man fire dager før en utvidelse kommer med et nytt varsel om plassfratredelse.

SAS risikerer enorme tap, hvis det blir konflikt. Den anerkjente, danske flyanalytikeren Jacob Pedersen i Sydbank har anslått at en streik kan komme til å koste SAS mellom 80 og 90 millioner kroner daglig.

Dessuten regner Pedersen med at SAS også vil tape store inntekter fra reisende som ikke tør vente på en avklaring om streik. De velger heller å kjøpe flybillettene sine hos SAS’ konkurrenter.