Tungt bevæpnet elite-politi skal sikre feriefavoritten

Fredelig turistliv på Mallorca. Nå har imidlertid det blitt nødvendig å sette inn opprørspoliti for å stagge den voksende, utagerende oppførselen fra noen av gjestene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Turistene strømmer nå til ferieøyene i Middelhavet, for første gang på to år. Selv om korona-smitten øker i flere land, er vaksinasjonsgraden så høy at turistene nå kaster seg ut i ferielivet i Syden som før pandemien.

I Mallorcas hovedstad Palma har alle hotellene åpnet for første gang siden 2019: Det på grunn av et massivt innrykk fra de store ferielandene som Tyskland, Nederland, Frankrike og Storbritannia, i tillegg til besøkende fra Skandinavia.

Det har igjen ført til at den såkalte «fylleturismen» har inntatt feriefavoritten igjen – stikk i strid med de lokale myndigheters ønske og håp foran denne sommersesongen. Flysmart24 har tidligere skrevet at dette er en form for turisme som nå har blitt erklært direkte uønsket.

Setter inn elite-avdelinger

Dette er besøkende som kun kommer til øya for å feste, dag og natt, og ruser seg på alkohol og narkotika. Denne aktiviteten fører med seg mye kriminalitet i form av narkotika, tyverier og prostitusjon.

Det gjelder spesielt på steder som det beryktede partystedet Magaluf, og andre kjente partyområder som Playa de Palma og Palmanova.

Ifølge den spanske avisen Ultima Hora har den utagerende aktiviteten nå blitt så ille at de har blitt nødvendig å sette inn mannskap fra elite-avdelingen GRS fra det ellers så beryktede politistyrken Guardia Civil.

Tungt bevæpnet

Deres oppgave er å forhindre kriminalitet og sørge for sikkerheten til turistene på øya. De settes normalt ellers bare inn i mer ekstreme situasjoner det det er behov for å «bekjempe terrorisme og gjennomføre høyrisko-operasjoner.»

Styrken har blitt overført fra fastlandet, i Valencia, til Calvia-området på Mallorca. De er langt tyngre bevæpnet enn den vanlige politistyrken.

De er utstyrt med angrepsrifler og halvautomatiske pistoler og er lett gjenkjennelige i sine store og fryktede store, sorte biler og også med en offensiv bruk av hunder.

Massiv politistyrke

Noen av disse politifolkene skal også være uplassert på takene på noen av hotellene, mens andre sørger for å være godt synlig for turistene og patruljerer i grupper langs promenadene.

Avisen advarer for øvrig folk mot å forsøke å dra en spøk overfor disse mannskapene.

Som flysmart24 har omtalt tidligere har både lokale og nasjonale myndigheter sørget for at det blir satt inn ekstra politistyrker for å kontrollere flommen av turister til det som blir europeernes favorittland denne sommeren.

Mye kriminalitet

Som normalt har flere tusen ekstra politifolk blitt satt inn på de mest populære områdene som Costa del Sol på fastlandet, og på Balearene og Kanariøyene.

Spesielt Mallorca har satset på at pandemien skulle ha satt en stopper for den verste party-turismen til øya. Det har den ikke gjort, viser det seg nå.

Festaktiviteten blir i noen områder beskrevet som verre enn før.