Må ha ekstra politi for å stanse «usivilisert oppførsel»

Spansk politi på patrulje på Mallorca. Det skal det bli mer av i sommer. Foto: Policia Nacional

Turistindustrien og myndighetene på Europas mest populære ferieøy denne sommeren tar ingen sjanser. Ekstra politistyrker skal sørge for at øya unngår at uhemmet fyll og kriminalitet dukker opp igjen – slik det var før pandemien.

Det er snakk om Mallorca. Øya ser ut til å bli en alle tiders feriehit i sommer, også fra Norge. Det er imidlertid ikke alle som kommer for å slappe av og lade batteriene.

Det er gruppen av unge mennesker som setter kursen for partystedene Magaluf og Playa de Palma, og som ikke har andre ferieplaner enn å feste uhemmet døgnet rundt.

Ber om forsterkninger

De ruser seg på alkohol og narkotika, og gruppen sørger for at det i kjølvannet følger annen kriminalitet og prostitusjon.

Foran denne sommeren har hotelleierne og myndighetene fått politiforsterkninger som skal delta i overvåkingen av ferielivet på øya.

Dette for å ivareta den generelle sikkerheten for alle turistene i en sesong som ser ut til å bli rekordstor. Politiinnsatsen skal også stagge den ville og uhemmede festingen som finner sted i de populære partystrøkene.

Det var opprinnelig meningen at politimannskapene skulle komme i juli måned når høysesongen setter inn. Nå ber den lokale turistnæringen at de innfinner seg allerede fra starten av juni.

Ber politiet

Næringens bønn til politiet er ifølge den spanske avisen Ultima Hora klar:

De ber om at tjenestemennene utøver en total og streng kontroll med at lovverket blir fulgt slik at det er mulig å utrydde usivilisert oppførsel i Playa de Palma og Magaluf, heter det i henvendelsen fra næringen.

Presidenten for mallorkanske Hotel Federation, Maria Frontera, sier rett ut at de ønsker denne turismen stanset og at den er antisosial, uønsket og at den skal bli borte.

En viss bedring

Som flysmart24 har skrevet tidligere satser Mallorca nå målbevisst på å bli en ferieøy for familier som ikke bare kommer for sol og varme, men også utnytter kultur- og naturtilbudene som øya har å by på.

Etter at årets sesong åpnet for noen uker siden, har det vært tegn til bedring i situasjonen på de beryktede partystedene. Festingen har ikke vært like intens som før, og flyten av alkohol har vært redusert.

Dette skyldes trolig tiltak som har vært satt inn for å dempe tilgang på alkohol og reduserte muligheter for bareierne å lokke med billig børst.

Kvele alle tilløp

Nå håper derfor myndighetene på at dette skal fortsette, men er klar over at det først er fra midten av juni at hordene med ungdom fra det nordlige Europa – spesielt Storbritannia og Tyskland – pleier å komme på ferietur.

Derfor har næring og myndigheter nå bedt om at politiet kommer tidligere enn planlagt, og slik kvele alle tilløp til utglidning allerede i starten av ferien.

Øya ønsker ikke å videreføre strategien med masseturisme. Myndighetene ønsker å dempe belastningen på natur og miljø, og vil ha færre besøkende men som betaler mer enn i dag.