Utvidet flystreik fra i dag – nå kommer kanselleringene

To avganger med Norwegian er så langt blitt kansellert på grunn av tekniker-streiken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den pågående streiken blant flyteknikerne ble utvidet fra i dag, og de første kanselleringene som følge av konflikten kom i dag. Samtidig oppsto det mandag morgen lange køer foran sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn.

Disse regner Avinor med skal være borte når morgenrushet er avviklet.

– Køene skyldes helt vanlig morgenrush og sommertrafikk. Køene ser lange ut, men er i kontinuerlig bevegelse og det er god flyt. Ventetiden i sikkerhetskontrollen er på opptil 30 min, men vi forventer at dette avtas når morgenrushet er over, sier pressevakt Ylva Celius Trulsen til flysmart24.

Flyselskapene ber folk møte opp som normalt, selv om det er streik. Det er imidlertid ventet at konflikten kan føre til flere kanselleringer hvis den får vare en stund.

Kanselleringer

To avganger har blitt innstilt mandag morgenen som en direkte følge av streiken blant flyteknikerne.

Det gjelder Norwegians flyving fra Oslo til Nice klokken 07.00. I tillegg er en avgang fra Bergen til London Gatwick avlyst.

– Akkurat nå er det ingen flere avganger som er påvirket av streiken. Våre passasjerer vil bli kontaktet dersom flyvning deres blir berørt, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian til flysmart24 mandag formiddag.

Håper å unngå kanselleringer

Hos den største aktøren på Gardermoen, SAS, sier pressesjef Tonje Sund at selskapet regner med at det meste skal gå etter oppsatt plan, til tross for utvidet streik:

– SAS sine flygninger mandag blir ikke påvirket av flyteknikerstreiken. Vi kommer tilbake til hvordan situasjonen eventuelt utvikler seg. Passasjerer som eventuelt da blir berørt, blir kontaktet direkte av SAS. Så håper vi på en snarlig løsning, skriver hun i en epost til flysmart24.

Flere ut i streik

Det er Norsk Flytekniker Organisasjon som har tatt sine medlemmer ut i streik etter at meklingen med arbeidsgiverne i NHO Luftfart brøt sammen natt til lørdag.

Flyteknikerne har krevd en lønnsøkning på 17-18 prosent, eller 60 kroner timen. Andre lønnstakere har fått et oppgjør innenfor frontfagoppgjøret, på rundt 3,7 prosent.

Først ble 31 medlemmer tatt ut i streik, fra i dag av er ytterligere 75 tatt ut. Dette er ansatte som utfører vedlikehold og feilretter på flyene.

Med dagens uttak skal en fjerdedel av alle organisasjonens medlemmer være i streik.

Flyr og Norse rammes ikke

Den pågående konflikten rammer selskapene SAS, Norwegian og Widerøe.

Det nye norske flyselskapet Flyr og langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways er ikke rammet av konflikten fordi de teknikerne som jobber med selskapets fly ikke er omfattet av den overenskomsten som det nå er strid om.

Det ble gjort et forsøk på å få bevegelse i konflikten mellom flyteknikerne og NHO Luftfart søndag da partene møttes til uformelle samtaler, men disse førte ikke frem. Derfor ble streiken, som varslet, trappet opp fra i dag tidlig.