Professor: Tror styret vil fjerne SAS-sjefen for å skape ro

Professor ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen, tror SAS-sjefen blir fjernet av styret for å skape ro. Foto: NHH/Knut-Erik Mikalsen

Klimaet mellom den nye SAS-sjefen og de streikende pilotene er iskaldt, uforsonlig og helt fastlåst. Derfor tror professor ved NHH at løsningen vil bli at styret sørger for å kvitte seg med konsernsjef Anko van der Werff for å skape ro i selskapet.

– Jeg tror toppsjefen blir ofret av styret for å skape et samarbeidsklima, sier Tor W. Andreassen til flysmart24.

Han er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, og og har fulgt flybransjen over mange år.

«Har løkken rundt halsen»

Han er svært kritisk til måten SAS-streiken ble utløst på og siden har utvikle seg. Han legger et avgjørende ansvar på den nye konsernsjefen.

Nederlenderen har brukt sterke ord om ansatte, og har lagt alt ansvar for streiken på pilotene. I etterkant har han også anklaget de streikende pilotene for å være schizofrene. 

– Med streiken står SAS på kanten av et stup, og med løkken rundt halsen. Derfor vil streiken bli kortvarig – mest fordi SAS ikke har råd til dette. Den finansielle risikoen er for stor. Uten dialog og ansvarlighet hos begge parter vil dette ikke gå veien for SAS. De må skape entusiasme og tro på fremtiden blant de ansatte og kundene, sier Andressen.

Må få konsekvenser

Han har liten tro på at situasjonen i det streikerammede selskapet kan bli sunnere uten at det samtidig får konsekvenser for topplederen:

– Slik samarbeidsklimaet nå er, og gitt hans emosjonelle utspill i media med liten sympati med de ansatte, tror jeg han blir ofret av styret i en offerhandling for å vise vilje til samarbeid og begynne på nytt, sier Andreassen.

Han mener SAS må få tilbake noe av den entusiasmen som den tidligere og legendariske konsernsjefen Jan Carlzon skapte på 80- og 90-tallet.

«Er ingen nye Carlzon»

Janne, som han ble kalt, endret selskapet fra grunnen av, og skapte et nytt, moderne og konkurransekraftig SAS som etter hvert hentet inn den globale prisen som «Airline of the Year.»

– Janne Carlzons filosofi må vekkes til live, den må stå opp fra de døde. Nåværende leder er ingen Janne Carlzon, sier Andreassen.

Professoren er helt klar på at alle i organisasjonen må spille på lag for å få til den omfattende spareplanen SAS må gjennom i sitt program «SAS Forward,» og bringe selskapet vellykket gjennom prosessen med konkursbeskyttelse.

Må ha ny ledelskultur

Roger Klokset er leder i Norske SAS-flygeres forening og en sentral person for de streikende pilotene. Han er ikke så sikker på at problemet dreier seg om konsernsjef Werff:

– Denne feilslåtte strategien ble lagt lenge før Anko van der Werff kom til SAS, jeg tror derfor ikke at det vil gjøre så stor forskjell å skifte ut konsernsjefen. SAS må få inn en helt ny ledelseskultur fra topp til bunn i administrasjonen, der man samarbeider med de ansatte fremfor å sette de opp mot hverandre. Om den raskeste veien dit er utskiftninger eller holdningsendringer, det får konsernstyret vurdere, sier Klokset til flysmart24.

SAS ønsker ikke å kommentere saken:

– Den får stå helt og holdent for Andreassens egen regning, sier pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, til flysmart24.

Store innsparinger

SAS har lagt opp en overlevelsesplan som en stor finansiell operasjon:

Selskapet tar sikte på å spare årlig 7,5 milliarder svenske kroner, nedskrive milliarder i gjeld samt skaffe 9.5 milliarder fra nye investorer.

Andreassen er trygg på at kundene vil komme tilbake til SAS når streiken er over og en mer normal driftssituasjon kommer på plass:

– Ja, kundene vil komme tilbake, men ikke med like høy sannsynlighet. SAS sin «share of wallet», altså andel SAS-flyreiser av alle flyreiser, vil synke. For å unngå eller redusere effekten av dette, må noe skje snart, mener Andreassen.