Blodrøde værkart for Sør-Europa – hetebølgen vil vare

Blodrøde værkart hos spanske meteorologer på grunn av den andre hetebølgen som landet nå gjennomlever. Foto: Eltiempo/skjermdump

Til nordmenn som skal feriere i det sørlige Europa fra nå av: Den andre hetebølgen som er i gang kommer ikke bare til å bli intens, den kommer også til å vare. Trolig minst en uke til.

De mest utsatte områdene er Spania, Portugal og Frankrike.

Etter hvert vil den også trekke nordover, til bl.a. Storbritannia.

Blodrøde værkart

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har spanske meteorologer advart mot at denne sommeren kommer til å bli varmere enn normalt.

Det vises tydelig. Værkartene som spanske meteorologer presenterer for tiden er blodrøde.

De høyeste temperaturene skal komme i dag, onsdag og i morgen.

Det vil bl.a. kunne bli over 45 grader varmt i de indre områdene av et av nordmenns absolutte feriefavoritter på det spanske fastlandet, i regionen Andalucia med bl.a. Costa del Sol.

Her snakker vi om «stekeovner» som bl.a. byene Sevilla og Cordoba.

«Høy risiko for befolkningen»

Dette er områder som alltid utmerker seg som de varmeste områdene når Spania opplever varmebølger som nå for tiden. I disse områdene vil temperaturer på opp mot 44 grader også holde seg i morgen.

Også lenger nordøst, i Spanias fem største by Zaragoza, er det i dag meldt over 40 grader.

En talsmann for Spanias meteorologiske institutt Aemet, Cayetano Torres, sier at den andre hetebølgen vil bli svært intens. Det er sendt ut rød advarsel i en rekke regioner.

Torres mener at forholdene nå begynner å bli slik at «varmen utgjør en høy risiko for befolkningen,» som han sier.

Flytter seg

I Spania melder Aemet at instituttet ikke kan se en klar slutt på den mest intense varmen. Instituttet tar forbehold om at det er knyttet stor usikkerhet til prognosene fremover.

Hos en annen værtjeneste flysmart24 har sjekket, Eltiempo, ser det ut til at de høye temperaturene på over 40 grader litt inn i landet fra Solkysten kommer til å vare i alle fall til torsdag i neste uke.

Etter hvert skal hetebølgen flytte seg fra Portugal og Spania til Frankrike, og etter hvert altså mot Storbritannia. Her har temperatur-økningene meldt seg allerede.

«Svalere» på Mallorca

Ifølge Eltiempo har den mest intense varmen nå forlatt ferieøyer som Mallorca og Kanariøyene, i alle fall for en stund.

På Mallorca er det, i forhold til de indre deler av Andalucia, nærmest for svalt å regne. Temperaturene vil svinge rundt 30 grader i eksempelvis Alcudia-området nord på øya. Dette er det mest populære ferieområdet for norske barnefamilier.

Inne på øya, rundt Inca-distriktet, er det varmeste strøk av Mallorca, slik flysmart24 fortalte nylig. Her er det i den siste del av uken ventet opp mot 40 grader igjen.