På større utenlandske flyplasser kan det være et stykke mellom de ulike terminalene. Derfor er det smart å gi seg god tid, hvis man ikke er sikker på hvilken del av flyplassen man skal til.
Det fikk et norsk reisefølge erfare da de i vår skulle fly hjem til Stavanger via Oslo med det nye norske flyselskapet Flyr.
De møtte opp på feil terminal. Da de omsider kom frem til riktig terminal for avgangen, var det for sent. De mistet flyet sitt. Da krevde de erstatning fra Flyr.
Seg selv å skylde
Paret mente at de hadde fått mangelfulle opplysninger om hvilken terminal flyet skulle gå fra.
Fordi de mistet flyet, mente de at de hadde krav på å få dekket ekstra natt på hotell, nye flybilletter samt bussreisen ut til flyplassen.
Alt dette avviste Flyr, noe som gjorde at de to passasjerene klaget saken inn for flyklagenemnda.
Det hjalp lite. Klagenemnda er enig med flyselskapet, og mener de to bare hadde seg selv å skylde for at de ikke rakk flyet, og har avslått deres krav om å få ekstrautgiftene dekket.
Avgangen stengt
Flyplassen i Barcelona, El Prat, er landets nest største flyplass etter Madrid Barajas Airport. Den har to terminaler, en relativt ny terminal 1 og terminal 2 som for det meste brukes av lavprisselskapene.
De to nordmennene hadde ikke opplysninger om hvilken terminal de skulle møte opp på, og sjekket derfor nettsidene til flyplassen.
Der fant de ifølge egne opplysninger ikke avgangen. Derfor satte de kursen mot terminal 1. Dit skulle de ikke. Da de oppdaget dette og kom til terminal 2, var innsjekkingen stengt.
Enkelt å finne ut av
De kontaktet da Flyr, som ikke kunne hjelpe dem med noe annet enn å bestilte nye billetter for dem dagen etter. Ekstrautgiftene mente de da at Flyr skulle dekke, siden det ikke sto på billetten hvilken terminal flyet gikk fra.
Flyr har avvist kritikken. Det stod ikke på app-versjonen av billetten hvilken terminal flyet skulle gå fra, men selskapet mente at et enkelt søk på flyplassens nettside ville vist at det var snakk om terminal 2.
Dessuten stod det også på Flyrs egne nettsider hvilken terminal selskapet benytter.
Flyr opplyste også til nemnda at de ikke har registrert noen henvendelse fra de to, verken på telefon eller chat, om situasjonen.
Kan bli endringer
Selskapet sier det har en streng innsjekkingsfrist på 45 minutter, som handlingselskapene er forpliktet til å følge. Det var bare disse to personene som ikke møtte opp til avgang denne dagen.
Flyklagenemnda skriver i sitt vedtak at flyselskapene generelt gir opplysninger om hvilken terminal flyvningene går fra, men at dette ikke er obligatorisk informasjon.
Dessuten, mener nemnda, kan det bli endringer i siste liten. Det er derfor nødvendig for de reisende selv å oppdatere seg om hvorfra avgangen faktisk går.
Har ingen krav
Er man usikker, anbefaler nemnda at passasjerene sørger for å gi seg selv så god tid at det er mulig å dra fra en terminal til en annen, hvis det skulle vise seg nødvendig.
– På denne bakgrunn mener nemnda at hovedårsaken til at klager ikke rakk flyet var at han hadde beregnet for liten tid. Nemnda er av den oppfatning at klager med reisefølge selv må bære ansvaret for at de ikke kom til gaten i tide, og de har da ikke krav på at Flyr helt eller delvis dekker ekstra kostnadene som påløp da de måtte reise med en senere flyvning, konkluderer nemnda.