Hest kollapset i stekende hete – turistkjøring kan stanse

Bruken av hestedrosjer i turistunderholdningen på Mallorca synger på siste verset. Nå kan de bli erstattet av elektriske vogner. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Bruken av dyr i turistindustrien er under harde angrep over hele verden. I Europa er det særlig bruken av hester, som forlystelse for turister i byene, som blir hardest kritisert.

Så sent som sist søndag kollapset en hest i nær 40 graders varme i Palma, mens den slepte rundt på turister i byen. Hendelsen har skapt raseri i sosiale medier, og oppslag i lokale aviser.

Mange løp til for å hjelpe, og noen sørget for vann til dyret som lå på bakken. Både kusken og de som var om bord i vognen ble sterkt kritisert for å drive med hestekjøring i den varmen som var i byen.

Nå kan det gå mot slutten for denne hardt kritiserte hestebruken. Alternativet ser ut til å bli elektrisk drevne vogner.

– Dette er veldig positivt, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til flysmart24.

Hester har kollapset

Det er et sterkt signal at det nettopp er Mallorca som nå går i spissen for å fjerne hestene fra travle bygater. Uregulert bruk av hester i turistindustrien har lang tradisjon på øya. Mange slåss derfor for å beholde denne delen av øyas kultur.

Prisen har imidlertid vært høy. Den har ført til tragiske dyreskjebner der hester har kollapset på åpen gate etter å ha slept rundt med vogner fulle av turister i stekende hete gjennom hele dager.

Ifølge den spanske avisen Ultima Hora skal byrådet i hovedstaden Palma nå vurdere å stanse all bruk av hester i bygatene, som er tiltak for å bedre den generelle dyrevelferden.

Skjerpede regler

En løsning ser ut til å bli elektriske vogner ført av hestedrosje-sjåfører. Dette skal gi et helt nytt transporttilbud i byen. I tillegg skal dette alternativet sikre sysselsettingen for de som mister muligheten for å drive hestedrosjene.

– Vi håper at Mallorca gjør alvor av planene om å erstatte hestedrosjene. Å sysselsette kuskene med nye elektriske vogner er en veldig god idé, og hvis dette lykkes kan Mallorca bli et forbilde for andre, sier Kleveland.

Det har allerede kommet skjerpede regler. Inntil nye bestemmelser kommer på plass har hestedrosje-eierne fått plikt på seg til å parkere hestene når det blir for varmt.

Inspektører i gatene

Dette skal også være gjenstand for offentlig kontroll.

Når situasjonen tilsier at det blir varmt, blir det sendt ut egne offentlige inspektører i gatene for å påse at hestene ikke må jobbe i strid med de nye bestemmelsene.

Det kan være på sin plass. Da flysmart24 var i Palma for noen uker siden snakket vi med noen av kuskene som jobbet med hestevognene i et opphetet sentrum.

Turistene reagerer

De sa at de ikke kjente til de nye bestemmelsene, og var mer opptatt av at vi som potensielle kunder beskyttet oss for den stekende solen, fremfor dyrenes situasjon i det glovarme bysentrum.

Myndighetene i flere land merker økt press fra både turister og turoperatører om å stanse bruken av levende dyr for å forlyste turistene.

– Generelt opplever vi at stadig flere turister reagerer på dyremishandling når de er på ferie. Samtidig har befolkningen i flere verdensdeler fått råd til å reise, og masseturismen preges derfor også av holdningene i disse landene. Bevisstheten i forhold til dyrevern i land som Russland og Kina er gjennomgående lavere enn i Europa, og dette er en utfordring, sier Kleveland.