Virvar rundt munnbind-bruk på fly i Europa

Tyske Lufthansa påbyr alle reisende om å ha på munnbind på flyvninger til og fra Tyskland. Det gjør ikke de norske selskapene, heller ikke på tyske ruter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere land i Europa har fremdeles regler om bruk av munnbind på fly. Det fører til at ulike selskaper praktiserer påbud om bruk av munnbind på forskjellig måte.

Reiser du innen Norge er dette ikke noe problem. Det er når du skal til utlandet at problemene oppstpr.

Reiser du fra Norge til land som Spania eller Tyskland er det ditt valg av flyselskap som avgjør om du må bruke munnbind eller ikke.

Påbudt på visse selskap

Selskaper som SAS, Norwegian og Flyr har ikke noen regle om munnbind verken til Spania eller Tyskland.

Setter du deg på et spansk eller tysk fly derimot, må du pent ta på munnbind.

Slik vil det også være inntil videre. Hos informasjonsavdelingen i spanske Iberia får flysmart24 opplyst at påbudet gjelder på alle fly – til og fra Spania og innen Spania.

– Slik vil regelen være inntil den spanske regjeringen bestemmer noe annet. Når det skjer har vi ingen formening om, skriver selskapet i en epost.

Håper på endring

Det samme sier pressetalsmann Boris Ogursky i Lufthansa. Her vil den samme regelen gjelde, i alle fall frem til 1. oktober.

-Vi følger selvsagt pålegget om at våre passasjerer skal bruke munnbind på alle flyvinger til og fra Tyskland. Det er i gang en diskusjon om å få de samme reglene i Tyskland som i det meste av det øvrige Europa. Inntil en endring kommer vil reglene fremover bli som nå, sier Ogursky til flysmart24.

At regelen praktiseres uten unntak fikk flysmart24 selv erfare da vi fløy med selskapet fra Oslo til Frankfurt onsdag denne uken.

Sjekker før de går om bord

Før de reisende fikk passere billettkontrollen ved gate ble det sjekket at alle hadde munnbind. Dette måtte på når vi kom til flydøren.

Den samme praksisen har spanske selskap som Iberia og Vueling på deres ruter til og fra Spania. Her må munnbindet på fra då går om bord.

Annerledes er det derimot hvis du reiser med SAS, Norwegian eller Flyr. Ingen av dem praktiserer ankomstlandenes påbud.

Ingen båbud

Hos Flyr er regelen klarest:

– Vi praktiserer ikke krav om munnbind på noen av våre flyvninger. Vi følger norske myndigheters krav og retningslinjer, sier kommunikasjonsdirektør Anitra Svanes i Flyr til flysmart24.

Hos Norwegian praktiserer man munnbindregelen også ut fra hva den europeiske flysikkerhets-organisasjonen EASA har anbefalt.

Den har for mange måneder siden fjernet anbefalingen om bruk av munnbind på fly, noe de fleste europeiske selskaper også praktiserer.

Lett komisk

– Vi følger myndighetenes og EASAs anbefalinger. Derfor har vi ikke lenger munnbind påkrevd om bord på våre flyvninger. Likevel anbefaler vi alle våre passasjerer å sjekke hvilke regler som gjelder til den destinasjonen de skal reise til før avreise, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian.

Uklarhet rundt bestemmelsene kan også føre til mer komiske episoder, som en leser på flysmart24 kunne fortelle etter en tur til Spania:

Fra det øyeblikk de gikk om bord i flyet i Spania ble de bedt om å ha munnbind på. Da flyvingen var kommet så langt at de hadde forlatt spansk territorium, fikk de beskjed om at påbudet ikke gjaldt lenger og at de kunne slutte å bruke det på resten av turen til Norge – hvis de selv ville.