Verdens beste flyselskaper er kåret – her er listen

Qatar Airways er kåret til verdens beste flyselskap for 2022. Det er åttende gangen selskapet stikker av med denne tittelen. Foto: Shutterstock

Luftfarten har fått en vinner. Kåringen av verdens beste flyselskap for 2022 endte med seier for kjent Midtøsten-selskap. Flysmart24 kan nå bringe listen over de 20 beste i verden.

Den ble kjent i går, fredag under et arrangement som gjerne omtales som «luftfartens Oscar-utdeling.»

Det er det anerkjente analyseselskapet Skytrax som står bak kåringen, og som nå utroper flyselskapet Qatar Airways som vinneren.

Alle jakter på tittelen

Selskapet er godt kjent for nordmenn, etter som det har operert rute mellom Oslo Lufthavn og hjemmeflyplassen i Doha i en årrekke.

Tittelen henger høyt.

Flyselskaper over hele verden jakter hele tiden på den eksklusive tittelen for å kunne kalle seg «verdens beste flyselskap.» Dette er en utmerkelse vinnerne bruker i sin markedsføring for alt den er verd.

Nå er Qatar ingen førstegangsvinner, akkurat. Selskapet har kapret denne prisen syv ganger før, også i fjor. Ikke sjelden er det selskap fra Midtøsten eller Asia som stikker av den med gjeve prisen.

Dette er de beste i verden

Dette er listen over de 10 beste. Fjorårets plassering i parentes.

  • 1. Qatar Airways, Qatar (1)
  • 2. Singapore Airlines, Singapore (2)
  • 3. Emirates, Dubai (4)
  • 4. ANA All Nippon Airways, Japan (3)
  • 5. Qantas Airways, Australia (8)
  • 6. Japan Airlines, Japan (5)
  • 7. Turkish Airlines, Tyrkia (17)
  • 8. Air France, Frankrike (10)
  • 9. Korean Air, Sør-Korea (22)
  • 10. Swiss Air Lines, Sveits (18)

Kilde: Skytrax

De 10 neste på listen er: 11) British Airways – Storbritannia, 12) Etihad Airlines – De forente arabiske emirater, 13) China Southern Airlines – Kina, 14) Hainan Airlines – Kina, 15) Lufthansa – Tyskland, 16) Cathay Pacific – Hongkong, 17) KLM – Nederland, 18) EVA Air – Taiwan, 19) Virgin Atlantic – Storbritannia og 20) Vistara – India.

Kundene er spurt

Skytrax setter også sammen en liste over de 100 beste. Her finner vi bl.a. det nasjonale finske selskapet Finnair på en 21. plass, spanske Iberia på 25. plass, greske Aegean Airlines på 28. plass, irske Ryanair på 40. plass og SAS på 64. plass. Norwegian ligger på en 84. plass.

Det er en grundig undersøkelse som ligger bak denne kåringen. Det er kundene som bestemmer hvem som skal få prisen hvert år.

Det britiske selskapet Skytrax foran denne kåringen gjennomført mer enn 14 millioner kunde-undersøkelser i mer enn 100 land før de kunne utrope en vinner i klassen for verdens beste og en rekke andre klasser.

Stor aktør

For norske reisende østover er Qatar et velkjent selskap. Ruten til Gardermoen ble åpnet i 2011, og er i dag en innarbeidet rute for Midtøsten-selskapet.

Qatar Airways betjener mer enn 150 forretnings- og fritidsdestinasjoner over hele verden, og har i dag en flåte på 200 fly.

Flyselskapet flyr til Australia, Asia, Europa, Midtøsten, Afrika, Nord-Amerika og Sør-Amerika.