Den norske kvinnen kjøpte billetter på business class for seg og sitt reisefølge for å reise så behagelig som mulig. Hun betalte nær 140 000 kroner, men et av setene viste seg å være defekt. Det betød at mesteparten av reisen på 11 timer måtte foregå i et ødelagt sete som det ikke var mulig å regulere.
Da hun krevde avslag i prisen på grunn av den åpenbare mangelen, var svaret fra flyselskapet nei: De reisende hadde jo reist og benyttet billetten, dermed var det ikke mulig å få tilbake noe av beløpet.
Nå har flyklagenemnda sett på saken hennes, og kommet til en helt annen konklusjon.
Business-setet var ødelagt
Saken knytter seg til en reise fra Cancun i Mexico til Oslo, og med mellomlanding i Frankfurt.
Reisen skjedde med det Lufthansa-eide lavprisselskapet Eurowings Discover, men billettene var kjøpt på morselskapet Lufthansas hjemmeside.
Kvinnen reiste sammen med to voksne, et barn og et spedbarn. Kvinnens sete viste seg underveis i flyvningen ikke å være i orden.
Poenget med å oppgradere til seter på business class er at man da får større og bredere seter som kan felles ned til en seng. Slik kan reisende ligge og sove på flyet. Det er også bedre benplass, bedre servering og bedre oppvartning før turen.
Måtte sitte i samme stilling
Kvinnen oppdaget etter matserveringen at det ikke var mulig å justere et av setene.
Hun tilkalte en av kabinbetjeningen, som raskt konstaterte at setet var ødelagt. Han kunne tilby henne å endre sittestilling. Den seteposisjonen ville hun til gjengjeld måtte ha resten av turen.
Business-klassen var fullsatt, og de ble derfor enige om å gjennomføre reisen i det ødelagte setet, og så heller kreve kompensasjon av Eurowings etterpå.
Etter turen rettet kvinnen derfor et krav på 15 000 kroner i avslag som kompensasjon for at hun hadde måttet reise i et ødelagt flysete. Hver billett for voksne kostet 30 000 kroner.
Sa tvert nei
Dette kravet ble blankt avslått av Lufthansa. Selskapet konkluderte med at billettene var fullt ut benyttet og at de ikke var refunderbare. Lufthansa tok ikke hensyn til at skaden først ble oppdaget en stund etter at flyet hadde tatt av og var i luften på vei til Frankfurt.
Lufthansa henviste henne til det flyselskapet som faktisk opererte flyvningen, Eurowings Discover.
Sekretariatet til Transportklagenemnda skriver at det har sendt flere forespørsler til både Eurowings og Eurowings Discover. Selskapet har, til tross for oppfordring, ikke gitt et tilsvar til nemnda.
Derfor har nemnda behandlet saken ut fra de opplysningene som den har fått.
Beslutningen derfra er klar – kvinnen har rett til 15 000 kroner i priskompensasjon, og at det er Lufthansa som er det selskapet som skal tilbakebetale pengene.
Ansvarlig selskap
Dette fordi kvinnen kjøpte billettene via Lufthansa, og at et justerbart sete (business-class-sete) var en del av avtalen klager inngikk med Lufthansa da hun kjøpte billett på business class på langdistanseflyvningen.
Nemnda skriver at selv om det var Eurowings Discover som opererte flyvningen, ble avtalen om transport inngått mellom klager og Lufthansa. Og det via Lufthansa sine hjemmesider.
– Nemnda mener derfor at Lufthansa er ansvarlig for å utbetale prisavslaget til klager i denne saken. Lufthansa anbefales eventuelt å søke regress fra opererende flyselskap Eurowings Discover, konkluderer den.
PS: Denne saken ligner til forveksling en annen sak omtalt i flysmart24 tidligere, da mot Air France. Du kan lese den saken her.