Advarer nordmenn: – Dette kan ødelegge hele ferieturen

Å kjøpe matvarer og drikke fra omstreifende strandselgere er risikosport, advarer forsikringsselskapet Europeiske. Nå vil myndighetene på Gran Canaria stanse den uautoriserte virksomheten. Illsurtasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Da pandemien stengte ned det meste av turisttilbudet på Kanariøyene, lukket også mange faste utsalgssteder av mat og drikke.

Mange av barene og kioskene har aldri åpnet igjen. Dette har skapt et marked for omstreifende strandselgere. De tilbyr mat og drikke fra sine kjølebager og andre provisoriske oppbevaringssteder.

– Disse tilbudene vil vi sende en klar anbefaling til folk om å avstå fra å bruke. Det kan fort ødelegge hele ferieturen, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske reiseforsikring til flysmart24.

Uten noen kontroll

Dette er et tilbud norske turister kommer til å møte når de i tusentall invaderer strendene de kommende ukene i det som er den absolutte toppsesongen på Gran Canaria.

Lokale myndigheter jobber intenst med problemet. De vil ifølge den engelskspråklige avisen Canarian Weekly stanse hele virksomheten.

De advarer turistene mot dette uautoriserte salget. De viser til at salget er ren risikosport. Det pågår uten noen form for kontroll med kvaliteten på varene, hvordan de har blitt oppbevart eller hvor gammel maten er.

Ødelegge ferien

Lokalt politi på to av de mest populære stedene for nordmenn, Playa del Inglés og Maspalomas, har blitt bedt om å medvirke til å stanse denne virksomheten. Selgerne har delt de to strendene mellom seg.

Fordi det pågår på store strandområder, er det vanskelig for politiet å dekke over hele området og sette en effektiv stopper for ulovlighetene.

Derfor mener Handeland i Europeiske at den sikreste måten å unngå å få ferien for seg selv og kanskje andre ødelagt på, er å avstå fra å benytte seg av denne ambulerende serveringen.

Ytterst forsiktig

Han sier at det ikke hjelper stort å ha en god reiseforsikring i ryggen hvis man ryker ut for en matforgiftning fordi man har spist bedervet mat.

– Dette salget er ikke underlagt noen offentlig kontroll. Derfor skal man være ytterst forsiktig med å benytte seg av disse tilbudene, mener Handeland.

Han sier at reisesyke er en skade som forekommer veldig ofte, og at det å bli syk av matforgiftning ikke bare er ille fordi man risikerer å bli veldig dårlig:

Ekstra belastning

– Alle som har opplevd å bli syk på reise vet at det alltid er en ekstra belastning å bli syk når man ikke er hjemme, sier Handeland.

«Dette salget er ikke underlagt noen kontroll»

Andreas Handeland. Foto: If/Europeiske

– Her er det i tillegg fare for at ferien kan bli ødelagt og at hjemturen kanskje må utsettes. Derfor er det all grunn til å advare mot dette strandsalget, sier Handeland.

De lokale myndighetene jobber med å få i gang bar- og kiosksalget igjen, og hvem som får oppdraget er ventet å bli klart senere denne måneden.