Når de går om bord i flyet er det mange som legger mobilen mot billettleseren og har sjekket seg inn på flyet med elektronisk billett. Men, flere enn det mange tror har også en papirkopi gjemt på innerlommen.
I mange år har flyselskapene oppfordret reisende om å droppe papirbilletten. De har forkynt at nå er det mulig «å reise uten billett,» som de har omtalt nyvinningen som.
Mange har fulgt den oppfordringen. Men slett ikke alle.
Ber om papirkopi
Selv om den elektroniske reisen er innført for lenge siden, er papirbilletten langt fra død. For SAS’ del har selskapet til nå i år printet ut 240 000 papirbilletter.
Selv de som reiser ofte og som har erfaring i å reise «billettløst», ber ofte om å få skrevet ut en papirbillett:
– Ja, og de er flere enn du tror, sier en av de SAS-ansatte som håndterer passasjerer til flysmart24 når vi ber om å få en papirkopi på vår reise og spør om det er mange som gjør som oss.
Pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, sier til flysmart24 at det i enkelte tilfeller kan være smart å ha en papirkopi:
Mobilen kan knele
– Åtte prosent, eller nær 240.000 SAS-reisende, har printet ut boardingkort i perioden januar til oktober. Så andelen er ikke veldig høy, men det viser at det fortsatt er et behov og interesse for papirløsningen når man skal ut og reise. Det kan være en god «forsikring» dersom man skulle gå tom for batteri på mobilen eller være uheldig å miste den, sier Sund.
– Smarttelefoner er supre, men går den tom for batteri eller du er uheldig og mister den, så kan en papirkopi redde drømmeferien, sier hun til flysmart24.
Kan velge
Hos Norwegian er det også mange som får papirbillett.
Da flysmart24 omtalte de nye boardingkortene til selskapet, kunne selskapet fortelle at rundt halvparten av de reisende kommer i kontakt med et fysisk boardingkort i løpet av ett år.
– Vi ser at omtrent halvparten av de som reiser med oss sjekker inn digitalt, sier kommunikasjonsdirektør Grete K. Roald til flysmart24.
Hun forklarer situasjonen med papirbilletter slik:
Mange grunner
– I Norge er det slik at de som skal sjekke inn bagasje enten i skranken eller automatene på flyplassen får skrevet ut boardingkort automatisk sammen med bagasjelappen sin, dersom de ikke allerede har sjekket inn via app eller på nett. De som har sjekket inn på forhånd kan selv velge om de ønsker å få et fysisk boardingkort, forteller Roald.
På mange av selskapets destinasjoner utenfor Norge er det kun mulig å sjekke inn bagasje i en betjent skranke på flyplassen og da er det ofte vanlig at de samtidig printer ut fysiske boardingkort.
– Det er helt sikkert mange grunner til at noen ønsker å ha et fysisk boardingkort, men vi har ikke noen tall eller data som sier noe om dette, så det ville vært rene spekulasjoner, sier Grete K. Roald.