Flere av de populære reisemålene langs Middelhavet jobber knallhardt for å gjenreise turismen etter pandemien, fordi inntektene fra besøkende er livsviktige for å overleve.
Slik er det ikke på Mallorca.
Der har turistene strømmet til i et så stort omfang siste året at de lokale myndighetene nå vil sette en strek i sanden, så å si.
Samtidig blir det ene luksushotell-prosjektet etter det andre lansert. Det er midt i blinken for hva myndighetene ønsker seg.
Stor endring
Mallorca og de andre øyene i Balearene fikk 16,5 millioner turister i 2022. Der mener den nye grensen bør gå, og har satt strek: Det er det absolutte maksimum, ifølge den spanske avisen Ultima Hora.
Øya, som fremfor alt er kjent som en masseturisme-destinasjon helt siden pakketurismen startet tilbake på 1950-tallet, skal ifølge politiske myndigheter og turistnæringen gjennomgå en merkbar endring.
Som flysmart24 har skrevet en rekke artikler om, fokuserer Mallorca på en strategi som går ut på å endre feriemålets karakter og bli et mer eksklusivt reisemål.
Mindre sol og fest
Den kan sammenfattes enkelt: Færre turister som kommer kun for sol, bad og fest og flere av de som søker luksus, kultur og opplevelser.
Til nå har ingen myndigheter eller næringsperson villet sette et tall på hvor mange turister øyer som Mallorca skal ta imot når den nå skal «bli ny.»
Ikke før nå. Den lokale statsråden for turisme og sysselsetting, Iago Negueruela, mener det er mulig å lage en god og sikker økonomisk fremtid for alle med færre turister enn i dag og foreslår selv at grensen skal gå ved fjorårets turisttall.
Tanken er at færre turister skal kunne gi større inntekter fordi produktet er bedre og kan prises høyere.
Dyre luksushoteller
Tendensen om en endring har vært der en stund allerede. Det bygges flottere og mer luksuriøse hoteller på øya. Det er som musikk i ørene på myndighetene.
Slik blir det: På forsommeren åpner reise- og flymilliardæren Richard Brandson et hotell på øya, og det er et tilbud for de som har dype lommer. Der skal romprisen per natt ligge på 600 euro, eller rundt 6 000 norske kroner.
Et annet luksushotell, en eiendom fra 1700-tallet, skal tilby rom som er enda dyrere og flottere, der er prisen nær 800 euro per natt.
Ikke hotell for hvermannsen, akkurat. Trøsten for være at det fortsatt vil finnes vanlige, rimelige hoteller på øya – i alle fall inn i den nærmeste fremtiden.
Men endringen er i gang. I 2011 var det 38 femstjerners hoteller på øyene. I 2021 hadde tallet steget til 89.
Støtte i folket
Undersøkelser som flysmart24 også har omtalt, viser at det er en betydelig støtte i den lokale befolkningen for å bremse flommen av solturister som strømmer inn over spesielt Mallorca hvert år.
Før pandemien var denne kraftig økende, og skapte en overturisme som igjen førte til at lokale unge ble drevet vekk fra boligmarkedet. Huseiere leide heller ut til godt betalende turister enn til øyas egne.
Dessuten har miljøskadene som følge av den voldsomme turismen, også gjort folk skeptiske.
Også turistnæringen har etter hvert gått med at det blir innført regulering av turiststrømmen, men er skeptisk til at det skal settes et tall for maksimalt antall turister.