Nordmenn er ute etter én ting på Syden-ferien

Avslappende ferieliv i Spania. Det er slik nordmenn flest vil ha det på Syden-turen, viser årets Ticket-undersøkelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange nordmenn ser ut til å ha et klart ønske om å kunne dra på en Syden-ferie i år, og er villig til å prioritere dette selv om den personlige økonomien har blitt mer presset.

En fersk undersøkelse som reisebyråkjeden Ticket Feriereiser la frem i dag viser at et klart flertall, 65 prosent, ikke er i tvil om hvilken ferie de aller helst ønsker seg: sol og bad.

I undersøkelsen er nordmenn også klar på hva de er ut etter når de først skal unne seg en ferietur til sydligere strøk.

Stresset hverdag

Mens nordmenn tidligere, det vil i praksis si før pandemien, gjerne svarte at de ville ha sol og varme, men også utforske reisemålet og oppleve fremmed kultur, er prioriteringen i dag mer spisset.

Ticket Collection-undersøkelsen viser at:

– Folk reiser for å slappe av. Jeg tror forklaringen er så enkel at hverdagen for mange har blitt både mer oppjaget og stresset i årene med pandemi. Når de nå skal på ferie har de et klart ønske om å kunne gire ned, puste ut og få en pause fra de travle hverdagene. Det gjenspeiler seg helt klart i undersøkelsen, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Ligge på solseng

Hun sier at det å slappe av ikke er ensbetydende med at folk ønsker å ligge på en solseng i hele ferien, og ha turen for å sikre dagens måltider som eneste utflukter.

– Absolutt ikke. Det å kunne stå fritt til å prioritere dagene selv er viktig og avslappende for mange. Det de ikke ønsker er å løpe rundt og skulle oppleve mest mulig når de først er på ferie. Et forhold som shopping, for eksempel, ser vi er mye mindre viktig for nordmenn nå enn før, sier Wolff Andresen.

Når SIFO Kanter har spurt nordmenn om hvorfor de planlegger å reise utenlands i 2023, er de fen høyest rangerte svarene alle konsentrert rundt det å kunne slappe av. Folk har kunnet velge tre alternativer av i alt 14 muligheter.

Derfor vil nordmenn reise

Da har nordmenn svart slik:

  • For å få sol og varme – 61 prosent
  • For å få kvalitetstid sammen med partner/familie – 46 prosent
  • For å komme bort fra hverdagen – 46 prosent
  • For å slappe av – 44 prosent.
  • For å nyte mat- og restaurantopplevelser – 42 prosent.

For nordmenn flest er også valg av feriemål tradisjonelt. Først på sjetteplass kommer svaret om at den viktigste årsaken til å planlegge utenlandstur er ønske om å oppleve nye reisemål.

Øker raskt

Alternativet der man svarer at det viktigste er å sporte og trene er nede på 9 prosent. Også det som også antas å ha vært nordmenns favorittaktivitet på ferie, shopping, faller og er også nede på bare 9 prosent.

Et annet uttrykk for at mange nå velger en enkel og trygg solferie, er at salget av charterferier øker raskt.

«Folk reiser for å slappe av»

Ellen Wolff Andresen. Foto: Ticket

I løpet av 2023 planlegger én av tre å dra på en charterreise. Det klare flertall oppgir at de velger pakkereise fordi det er enkelt og behagelig.

Blir tatt vare på

– Det er forståelig. Enkelthet er noe som prioriteres spesielt etter pandemien, mener Wolff Andresen.

Hun viser til at mange sist sommer fikk se hvor problematisk det kan være å reise med både streiker og flyplassproblemer.

– På en charterreise er man sikker på å bli tatt hånd om hvis noe skulle skje. Det tror jeg mange synes er viktig. Dessuten kan vi også se at det å kjøpe en ferdig pakket reise i mange tilfeller er billigere enn å skulle kjøpe en flybillett og hotell individuelt, sier Wolff Andresen.