Skulle ha refundert 1 828 kr – fikk 34 kr etter gebyr

Det var ikke mange kronene de reisende fikk tilbake i skatter og avgifter fra Norse Atlantic etter å ha kansellert en New York-reise. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da det norske reisefølget skulle avbestille en reise med det nye langdistanse-selskapet i Norge, Norse Atlantic Airways, ba de om å få skatter og avgifter refundert.

Det fikk de, men fikk sjokk da de så oppgjøret:

Selv om det hadde betalt inn 1 828 kroner i avgifter, var betalingen selskapet beregner seg for å foreta en avbestilling er så høy at de satt igjen med bare 34 kroner når administrasjonsgebyret var trukket fra.

Da protesterte kunden. Det var ikke strid om at det påløper et gebyr når man avbestiller. Det kunden reagerte på var at han syntes gebyret var urimelig høyt.

Konklusjonen klar

Det avviste selskapet. Da brakte de saken inn for flyklagenemnda, som nå har behandlet saken.

– Våre avbestillingsgebyrer og gebyrer er tydelig beskrevet i våre transportvilkår. Kundene godtar disse betingelsene ved kjøp av billett. Det er vanlig praksis i luftfartsindustrien å kreve slike avgifter for å dekke tilhørende administrasjonskostnader, sier kommunikasjonssjef Christina Carare i Norse til flysmart24.

Hun mener Norse heller ikke legger seg for høyt når det gjelder gebyr-nivået:

Skulle på USA-tur

– Nei, de er på linje med bransjekolleger i langdistansesektoren, sier hun.

Reisefølget hadde bestilt en reise til New York, og den skulle foregå sist september, fra Oslo til John F. Kennedy-flyplassen i New York som Norse bruker.

Dagen før avreise måtte de to imidlertid avbestille reisen på grunn av sykdom.

De ville få dekket tapt reise på reiseforsikringen, men i oppgjøret trekkes refunderbare skatter og avgifter fra siden reisen ikke er gjennomført.

Fikk refundert 34 kroner

De tok derfor kontakt med Norse Atlantic for å få skatter og avgifter tilbake.

De ble skuffet og overrasket da de fant ut at av de i alt 1 828 kronene de hadde betalt inn, satt de igjen med bare 34 kroner.

Det var denne summen Norse refunderte etter å ha trukket fra selskapets gebyrer.

Da de klaget til selskapet, kunne Norse vise til at gebyret for refusjon er på 65 amerikanske dollar per person. I tillegg til andre fratrekk ville summen for de to bli på bare de 34 kronene.

Må sjekke vilkår

De forsøkte seg derfor hos Transportklagenemnda for flyreiser. Den kan heller ikke hjelpe de to reisende:

Nemnda slår fast at selskapene har anledning til å beregne seg et håndteringsgebyr, og at terskelen for å kjenne et slikt gebyr som urimelig er høy.

Det er ikke omtvistet at gebyret hos Norse var på 65 dollar da bestillingen ble gjort.

Nemnda legger ansvaret på de reisende som den mener må undersøke hvilke regler som gjelder når man bestiller og bekrefter billettkjøp.

– Når tilbudet er akseptert, er avtalen som hovedregel bindende, konkluderer nemnda.