En av tre har satt bremsene på – kuttet ferier og reiser

Dette blir bare en drømt for mange nordmenn. Mange har fått dårligere råd som følge av økte private utgifter. Det fører bl.a. til at en av tre har kuttet ut reiser og ferier. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den forverrede privatøkonomien til nordmenn har resultert i at mange har måttet sette bremsene på i pengebruken. Det går bl.a. ut over deres forbruket på reiser og ferier.

En fersk undersøkelse som Frende Forsikring har gjennomført viser at nordmenn gikk fra å spare rekordmye til å få problemer med regningene. Denne situasjonen frykter selskapet vil forverre seg ut over i 2023.

Situasjonen har rett og slett tvunget frem massive grep i de private husholdningene. Usikkerheten rundt egen økonomi er stor. Da har kjøp av reiser og ferier blitt en av de postene nordmenn har kuttet mest ned på:

Kutter ut ferier

En av tre, 31 prosent, har svar at de har spart penger det siste året ved å redusere kjøp av reiser og ferier.

Dette er ikke oppløftende tall for reiseindustrien, som sårt trenger en opptur etter flere år med pandemi og reiserestriksjoner.

Det blir heller ikke spesielt bedre av at nesten seks av ti spurte, 56 prosent, vedgår at de har fått dårligere råd det siste året.

– Det er i matbutikken de fleste har kuttet kostnadene, men også fritidsaktiviteter og ferier lider når nordmenn får dårligere råd, sier Heidi Tofterå Slettemoen om konklusjonene i undersøkelsen. Hun er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Slik har vi spart

Slik har de spurte svar når de har blitt bedt om å fortelle hva de har kuttet ned på når de har spart penger:

  • – Kjøpt mindre/billigere mat – 55 prosent
  • – Hatt lavere temperatur på hjemme – 47 prosent
  • – Gått mindre ut på sosiale ting – 42 prosent
  • – Kuttet reiser/ferier – 31 prosent
  • – Forsikring – 14 prosent
  • – Flyttet i billigere bolig – 3 prosent
  • – Solgt bilen – 3 prosent

Kilde: Frende Forsikring

Disse rammes hardest

I Frende forteller man at det er spesielle grupper som blir hardere rammet enn andre:

– Det er kvinner som i størst grad føler på dette. Aldersgruppen som kjenner mest på det er de i 40-årene. Her sier nesten 70 prosent at de føler de har dårligere råd, mens ytterligere ti prosent er usikker på privatøkonomien akkurat nå. Det er svært høye tall og viser at usikkerheten rundt egen økonomi er svært høy, sier Slettemoen.

De over 60 føler i minst grad på at økonomien er dårligere stilt enn for et år siden, viser Frendeundersøkelsen. 

Kan ikke betale kredittkort-gjelden

Frende viser også til tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser at nordmenn i siste kvartal i 2022 hadde en sparerate på minus 7,3 prosent.

Det betyr at vi bruker mer penger enn vi får inn.

– Mange spiser av bufferkontoen de kanskje sparte seg opp under pandemien. Men mange har ikke denne bufferen og må de kutte andre steder. Når de har kuttet til beinet går mange i fella og bruker kredittkortet uten å kunne betale tilbake. Jeg er redd mange får problemer med dyr forbruksgjeld utover 2023, sier Slettemoen.