Som ventet satte Norges Bank opp styringsrenten igjen i dag, og varsler et nytt rentehopp i mai. Nå mener økonomer at mange nordmenn bør se over sine ferieplaner for i år.
– Det er all grunn til å tenke seg om en ekstra gang når det gjelder ferie og andre store innkjøp akkurat nå. Alle merker jo at de har fått mindre å rutte med og da er det mer krevende enn før å realisere for eksempel de store ferieplanene, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til flysmart24.
Så langt har ikke reisenæringen merket spesiell svikt i salget, og melder om fortsatt høyt trykk på feriebestillingene.
Nå advarer økonomer mot dette på grunn av en privatøkonomisk situasjon som stadig forverrer seg for mange. Nå har den blitt ytterligere svekket etter at Norges Bank torsdag økte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent.
Nordea: – Regn med prisvekst
Norges Bank varsler samtidig at den kommer med nok en økning om mindre enn to måneder, og renten kan ligge på 3,5 prosent i sommer. De økte rentebelastningene som kommer nå vil bli å finne på lånekundenes betalingskrav like ette at skolenes sommerferie har tatt til.
Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea vil, i likhet med Gundersen, advare sterkt mot at ferieutgiftene denne sommeren vil bli større enn før.
– Folk bør belage ferieplaner på at rentene skal videre opp samtidig som en må regne med fortsatt relativt høy prisvekst. Så blir det opp til egen prioriteringer om en da prioriter store ferieplaner. Viktig for ferieplaner er imidlertid også å ta hensyn til at krona er svak. Dessuten at prisene har økt mye i andre land også og at hotell og flyreiser og pakketurer er blitt mye dyrere i etterkant av pandemien, sier Bruce til flysmart24.
Sparebank 1: – Uventet kredittkortregning
Også Gundersen advarer mot at det ikke bare er økte renter som kan gjøre den privatøkonomiske situasjonen verre for mange.
Han peker også på at det – i likhet med i Norge – har vært en kraftig inflasjon i mange ferieland. Dette vil kunne gjøre selve ferieoppholdet uventet mye dyrere:
– Det er slutt på den tiden da norske kroner rakk langt i utlandet. Kraftig prisvekst og svak krone gjør utenlandsferien dyrere enn på lenge. Mange blir nok overasket over prisnivået ute når de regner om til norske kroner, sier han.
Forbrukerøkonomen frykter at mange vil få seg en smell når kredittkortregningen dumper ned i nettbanken etter sommeren:
Valutasmell
– De som ikke tar seg bryet med å regne om, vil fort kunne få en skikkelig valutasmell når kredittkortregningen kommer etter ferien. Tommelfingerregelen er å ikke bruke kortet mer enn at du vet at du kan betale alt når regningen kommer, sier Gundersen.
Bruce tror mange likevel vil prioritere det å få seg en etterlengtet sommerferie, tross det dystre bakteppet:
– Ferier er viktig for folk så mange skjærer nok litt ned på andre utgifter og sparer litt mindre for å dra på tur. Under pandemien brukte folk også lite i forhold til inntekten. De sparte mye og har dermed rom for å ta igjen litt nå, sier Bruce.
Det samme mener Gundersen: – For mange er ferie viktig og noe de prioriterer. De har pengene, og de vet at de har råd. Da er det selvfølgelig bare å reise, sier han.
Prisene stiger på feriemålene
Likevel retter han en advarende pekefinger mot de galopperende utgiftsøkningene som kan være en trussel for de som reiser, men som strengt tatt burde ha vurdert sine utgifter mer kritisk:
– Det er flere grunner til at man skal tenke seg litt ekstra om før man satser på den store, lange og dyre ferien i år. Priser her hjemme har steget mye og vil kanskje fortsette å stige. Da er det lurt å ikke tømme sparekontoen fullstendig, men beholde en buffer. Også boligrenten har steget mye og stiger videre. Da er det all grunn til å holde litt igjen på pengebruken slik at du vet at hverdagsøkonomien tåler enda høyere renteutgifter enn i dag, sier Gundersen.
Også han advarer mot effekten av den svake kronen:
Ha fokus på pris
– Ja, den norske kronnen er betydelig svakere enn for få år siden. Det gjør at pengene ikke rekker like langt når du er i utlandet som de gjorde før. I tillegg har prisene i mange land steget mer enn i Norge, sier han.
Gundersen ber nordmenn som drar på tur om å fortsette fokuset på hva ting virkelig koster:
– Vi er etter hvert blitt ganske reisevante og vet hvordan man reiser, bor og spiser rimelig i utlandet. Men det er klart at også de rimelige alternativene er blitt dyrere, som alt annet. Jeg tror nordmenn må ta med seg den økte prisbevisstheten vi har fått hjemme når vi i sommer tar turen til utlandet. Det handler om å sjekke priser, velge rimelige alternativer og ikke bruke mer enn budsjettet tillater, sier Magne Gundersen.