SAS-rute fra Norge til USA henger i en tynn tråd

Oslo Lufthavn kan miste Miami-ruten fra SAS. Den ble i sin tid startet som en Oslo-satsing, men har i dag kun en ukentlig avgang fra Gardermoen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I dag har SAS to direkteruter fra Oslo Lufthavn til USA. Til vinteren er det ikke sikkert at begge fortsetter.

De to nonstop-rutene SAS opererer fra Gardermoen går til New York og Miami.

Nå vurderer SAS om Oslo-avgangen til Miami skal flyttes til København fra neste sesong av. New York-ruten vil fortsette som nå med daglige avganger.

Avviser konklusjon

Det danske luftfartsmediet Check-in.dk skriver at beslutningen om å flytte er tatt, og at det betyr at København styrkes ytterligere som langdistanse-hun for SAS. Nettstedet viser til at omleggingen ligger inne i ruteprogrammet fra høsten av.

SAS vil ifølge Check-in.dk få fem ukentlige avganger og Stockholm to. Oslo vil da miste sin ene avgang, som nå er på fredager fra Gardermoen.

Dette er imidlertid ikke riktig, sier pressesjef i SAS, Tonje Sund, til flysmart24.

Flere faktorer

– Vinterprogrammet for 2023/2024 er ikke klart ennå, men det stemmer at vi vurderer hvordan vi skal legge opp rutene fra Skandinavia til Miami. Den endelige beslutningen vil avhenge av flere faktorer, inkludert etterspørsel på den konkrete ruten og om det er andre destinasjoner der det gir større effekt å tilby ruter, sier Sund.

Hun avviser at beslutningen er tatt, slik det danske mediet melder:

– Hva endelig vinterprogram for neste år blir, vil vi kommunisere ut når det er besluttet, sier Sund.

Oslo har alternativ

SAS-ruten til Miami har vært drevet fra både Oslo, Stockholm og København. Da den ble åpnet i 2016 gikk den fire ganger i uken fra Oslo, og tre fra København. Siden har også Stockholm kommet med.

Når flyet har returnert fra Miami har det vekslet mellom å anløpe de tre hovedstedene. Med en slik «sakserute» har SAS kunnet tilby direkterute fra alle de tre landene i løpet av en uke.

Det er dette opplegget som nå blir vurdert.

Skulle SAS bestemme seg for å kutte ut Oslo til fordel for København og Stockholm, har Oslo Lufthavn – i motsetning til Arlanda og Kastrup – likevel en annen direkterute til denne delen av USA.

Godt nytt for Norse Atlantic

Det er det nystartede norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways som operer rute fra Oslo Lufthavn til flyplassen i Fort Lauderdale i Florida.

Den ligger bare en halvtimes biltur unna Miami International Airport som SAS bruker, og skal fremover opereres to ganger i uken – fredager og mandager.

Norse har ennå ikke satt opp vinterprogrammet sitt fra Norge for kommende vintersesong, som starter i slutten av oktober.