Flystreiker kan skape reisekaos frem mot påske

Det kan bli mye venting på flyavganger på mange flyplasser i Europa før og under påskehøytiden. Foto: Shutterstock

De som skal ut og fly i dagene fremover og frem mot påske risikerer å bli rammet av flere flystreiker som er varslet på flere flyplasser og i flere land i Europa.

Den første vil inntre førstkommende søndag.

Da er det tysk luftfart som blir rammet, og ifølge landets luftfartsmyndigheter er det snakk om at den kan ramme så mange som 400 000 reisende.

Blir bedt om å ikke komme

Den første flyplassen som blir streikeuttatt er München, som blir konfliktrammet søndag 26. mars og mandag 27. mars.

I en uttalelse fra flyplassen på dens hjemmesider blir reisende bedt om å ta kontakt med sitt flyselskap, og anmodes på det sterkeste om ikke å komme til flyplassen.

–  Søndag og mandag vil det ikke være noen vanlig passasjertrafikk på München lufthavn på grunn av heldagsstreiker, melder flyplassen.

Knutepunkt

Det er transportansatte organisert i fagorganisasjonen ver.di som går til streik i protest mot dårlig lønnsutvikling.

Streiken vil også ramme Frankfurt Lufthavn og det er også ventet kraftige forstyrrelser her, advarer flyplassen på nettsidene sine:

– På grunn av en streik vil driften ved Frankfurt lufthavn bli sterkt forstyrret i løpet av dagen den 27. mars. Passasjerer anbefales på det sterkeste å avstå fra å reise til flyplassen. Videreforbindelser fra Frankfurt vil også bli berørt av streiken, heter det.

Frankfurt og München er svært viktige knutepunkt for flyselskapene, ikke minst for det nasjonale selskapet Lufthansa. Det har de fleste av sine internasjonale flyvninger fra disse to lufthavnene.

Spansk streik

Det er slett ikke bare i Tyskland det er flybråk.

I Frankrike pågår det ennå omfattende protester mot den nye pensjonsalder-bestemmelsen. Disse aksjonene har også rammet luftfarten, og bl.a. forårsaket mangel på flydrivstoff. Situasjonen virker roligere nå.

Dessuten aksjoner de franske flyveledere fra denne helgen til minst neste lørdag. Det er streiker ved kontrollsentrene Bordeaux og Marseille, noe som vil ramme flyten av flytrafikk mellom nord og sør i Europa.

I Spania er det varslet streik på 17 av landets flyplasser, og omfatter ansatte i bakkeselskapet Swissport. Det er ansatte som sjekker inn passasjerer, laster og losser flyene.

Det er varslet streik fra førstkommende mandag 27. mars og frem til 13. april med arbeidsnedleggelser hver mandag, tirsdag og torsdag. Flyselskaper som Air France, Finnair, Iberia Express og Vueling bruker dette handlingselskapet.

Disse flyplassene er omfattet av streikeaksjonene:

Sikkerhetsvakter

Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Reus, Alicante, Valencia, Murcia, Málaga, Almería, Salamanca, Valladolid, Burgos, Logroño, Zaragoza, Huesca, Lanzarote, Gran Canaria og Tenerife Sør.

Som om dette ikke skulle være nok, ligger det an til streiker også på London Heathrow-flyplassen der 1 300 sikkerhetsvakter har varslet at de vil streike i påsken.

Vaktene som jobber i Terminal 5, hovedterminalen for British Airways og hvor selskapet har mange internasjonale flyvninger, vil gå ut i 10 dagers streik fra 31. mars til 9. april.

Det kan bli verre, og flyplassjefer har allerede bedt andre flyselskaper om å begynne å begrense nytt billettsalg over ferieperioden fordi forstyrrelser kan spre seg over andre terminaler. SAS bruker terminal 2.