Fjerner væskeforbudet – dette er nå fullt tillatt

Dette, elektronikk og store vannflasker, går nå rett gjennom i sikkerhetskontrollen på London City Airport. Foto: London City Airport

En flaske med 2 liter vann gjennom sikkerhetskontrollen, og det fullt lovlig? Javisst, nok en flyplass i Europa har tatt grep slik at reisende slipper å tenke på væskeforbudet.

Det er britiske London City Airport som har blitt den foreløpig siste flyplassen i Europa der reisende ikke lenger trenger å tenke på strenge bestemmelser for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen.

Der er det å putte all væske i en plastpose, og der beholder ikke skal være større enn 1 dl, nå historie. Der trenger man heller ikke å sende elektronikk som mobil. bærbar PC og nettbrett, separat gjennom kontrollen.

Alt kan pakkes i håndbagasjen

Alt – både væske og elektronikk – kan pakkes ned i håndbagasjen og sende samlet gjennom sikkerhetskontrollen.

Dette skjer takket være nytt og moderne skanner-utstyr som tas i bruk. Flasker med en kapasitet på 2 liter er nå også tillatt på London City Airport.

Det tror flyplassledelsen er en god nyhet for de reisende:

– Vi er veldig sikre på at denne investeringen vil gjøre opplevelsen av å reise gjennom London City enda bedre. De reisende kan nå raskt og enkelt komme seg til våre mange nasjonale og internasjonale destinasjoner, sier Alison FitzGerald, som er administrerende direktør på London City Airport, i en pressemelding.

Får kort frist

London City Airport blir ikke lenge den eneste britiske flyplassen der væskebestemmelsene fjernes.

Landets transportminister har gitt de største flyplassene en frist til juni 2024 med å få installert det samme nye CT skannerutstyret som City-flyplassen nå bruker.

Som flysmart24 har fortalt i flere reportasjer, tar flyplasser stadig flere steder i Europa nå i bruk de nye 3D-skannerne. De kan detektere hva som er ufarlig og farlig væske, og om det f. eks. fins sprengstoff gjemt inne i elektronikken.

Flyplassen i Helsingfors har tatt i bruk denne teknologien, og er svært fornøyd. Det gir ikke bare enklere passeringer for passasjerene i sikkerhetskontrollen, men den blir også raskere.

Færre klagesaker

Som et ekstra pluss har flyplassen også merket en dramatisk nedgang i antall klagesaker fra passasjerer over dårlig behandling av sikkerhetspersonalet. Dette forklares med at stress-nivået har blitt lavere.

I tillegg til Helsingfors, har også de to Milano-flyplassene Malpensa og Linate har tatt dette utstyret i bruk. Også Schiphol-flyplassen har tatt utstyret i bruk.

Den travle flyplassen i Palma på Mallorca kommer til å ta det i bruk, og ikke lenge ette vil de andre store flyplassene ta CT-skannerne i bruk.

Avinor: Tre-fire år

Siden 2006 har verdens flyreisende vært pålagt å begrense individuelle flasker til 100 ml, passe alle væsker i en enkelt, klar plastpose og fjerne alle elektroniske gjenstander fra håndbagasjen på grunn av terrorfaren.

Hos Avinor avventer man utviklingen og har ingen umiddelbare planer om å gå til anskaffelse av det nye utstyret. Men, sier selskapet, at det jobber med den nye teknologien. Det vil imidlertid ta litt tid før den er på plass.

– Nåværende utviklingsplan tilsier at vi vil gjennomføre en større oppgraderinger om tre-fire år og at det da vil være aktuelt å ta i bruk teknologien, ble det sagt fra Avinors kommunikasjonsavdeling.

PS: Det at væskeforbudet fjernes på flyplasser som har tatt CT-skannerne i bruk, betyr at reisende som skal gjennom flere flyplasser på reisen, må forholde seg til reglene som fins på flypassene de skal fly via hvis de må gjennom ny sikkerhetskontroll. Da kan de strengere væskereglene gjelde.