Norse undersøker hendelse etter landing i USA

Passasjerer fra et Norse Atlantic-fly kunne spasere uhindret inn i USA. Foto: Stein Olsen/flickr: stein 380

Det norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways har satt i gang egne undersøkelser etter en landing i New York sist tirsdag kveld.

Prosedyrene ble ikke fulgt da selskapets fly fra Paris hadde ankommet John F. Kennedy-flyplassen denne kvelden.

I stedet for å gå gjennom immigrasjon og toll, kunne passasjerer spasere gjennom terminalen og inn i USA, uten å bli kontrollert for pass av US Customs and Border Protection.

Alvorlig

Passasjerene ble håndtert som om de skulle komme fra et amerikansk innenriksfly. Det er uklart hvordan denne situasjonen kunne oppstå. Det jobber Norse nå med å finne ut av.

Flere av passasjerene har omtalt hendelsen på Twitter og Reddit, og skriver bl.a. at «de ledet oss på en eller annen måte mot bagasjeområdet uten å gå gjennom immigrasjon.»

For passasjerene er dette en alvorlig situasjon i og med at de ikke er registrert innreist i USA. Det kan skape problemer for dem hvis de blir bedt om denne dokumentasjonen under oppholdet, eller når de skal forlate USA igjen.

Må ta kontakt

Kommunikasjonsdirektør Philip Allport i Norse Atlantic Airways bekrefter hendelsen overfor flysmart24, og har sendt oss denne eposten:

– Vi undersøker et problem i forbindelse med en ankomst til New York JFK tirsdag kveld angående et Norse Atlantic Airways-fly fra Paris. Et lite antall kunder som ikke ble klarert av amerikansk immigrasjon har blitt direkte kontaktet angående denne saken, skriver Allport til flysmart24.

Tror Norse kan få bot

Saken har etter hvert blitt omtalt av media i USA. Et av de kjente flynettstedene – Simple Flying – skriver at flyselskapet kan vente seg en klekkelig bot dersom de blir gjort ansvarlig for hendelsen.

Kundene som ikke ble sjekket i immigrasjonen har fått en melding fra Norse om feilen. De har blitt bedt om å ta kontakt med immigrasjonen på flyplassen for å få sin innreise registrert.

Ifølge nettstedet har en av de som var omfattet av hendelsen lagt ut en oppdatering på sosiale medier.

Tilbudt gratisbilletter

Der skriver vedkommende at Norse Atlantic Airways har tilbudt en gratis flytur som kompensasjon for ulempen. Selskapet vil også dekke eventuelle taxitransportkostnader som påløper.

Det er ikke mange dagene siden Norse åpnet ruten fra Paris. Det skjedde den 27. mars da selskapet hadde sin første avgang fra Paris CDG.

Ruten flys daglig og avgangstiden fra Paris er kl 19.45 med ankomst i New York kl 22.00 lokal tid.