Da charterturismen var i sin spede start på begynnelsen av 50-tallet, var den spanske byen Benidorm et av de stedene turistene strømmet til.
Benidorm (flysmart24):
For mange nordmenn er byen i dag bare en vegg av høyhus som man passerer på full fart i bil til feriestedene i Albir eller Altea, litt lenger nord på kysten.
Andre igjen har funnet sitt ferieparadis i byen. Det betyr at besøket har økt, økt og økt.
Det har satt sine spor. Rekken av skyskrapere ga byen etter hvert et nokså slitent inntrykk etter det massive chartertrykket som fulgte på 60- og 70-tallet.
Turistene florerte, og briter og andre tilreisende satte sitt tydelige preg på badebyen – på stranden og på byens etter hvert svært så blomstrende uteliv.
Artikkelen fortsetter under bildet
Det var den gang. En turistmaskin på høygir.
Byens myndigheter har bestemt seg for at ting skal bli annerledes. Byen skal oppgraderes, og turisttilbudet skal få høyere kvalitet. Det slitne charterinntrykket skal bort.
Vil bli mer moderne
I likhet med andre spanske turistmål som for eksempel Mallorca skal byen etter hvert fremstå som mer moderne, bærekraftig og attraktiv for dens hovedmarked i Nord-Europa. Nye luksushotell skal friste et mer kjøpesterkt publikum.
Dette er det viktigste tiltaket byen og dens turistnæring jobber med.
For den som ankommer Benidorm for første gang er byens enorme skyline, den største i Spania, lett forvirre en. Den kan gi inntrykk av at man her skal inn i en virkelig storby der skyskraperne kneiser mot himmelen, tett i tett.
Da høyhusene ble bygget, var det ut fra en bevisst strategi: Bygging av høye bygninger forbruker mindre land og færre ressurser enn de normale, spredt horisontale konstruksjoner.
Bak fasaden
Ifølge lokale turistmyndigheter er tettheten av skyskrapere den tredje største i Europa, bare London og Milano skal ha en mer massiv forekomst.
Men, så er det altså «bare» fasaden. For like bak de enorme høyhusene er det områder som kan fremstå som et skikkelig britisk partybydel. Her er det fullt trøkk så å si hele dagen.
Artikkelen fortsetter under bildet
Pubene og barene, med typisk engelske navn, ligger tett i tett, og alle prøver å overdøve konkurrentene med høy musikk og heftig stemning.
Plakatene lokker med et uteliv som holder åpent det meste av døgnet med dårlig skult budskap: Du kan ikke drikke hele dagen hvis du ikke starter om morgen, står det på én.
Kontrasten slående
Men, så fins det også et typisk spansk område. Det finner man i gamlebyen som ligger ved odden som skiller de to strendene Levante og Poniente.
Kontrasten til «den britiske delen» av Benidorm er slående. Her kan du finne roen blant små, spanske restauranter. Sitter du utendørs og nyter en tapas og caña, trenger du ikke rope til følget for å bli hørt.
På kveldene blir det litt mer livlig, og gir denne delen av byen et uttrykk som man kjenner igjen fra andre byer med hektiske restaurantstrøk, rettet mot turistene.
I gamlebyen vrimler det også av butikker, i det som er det mest hektiske shoppingstrøket i Benidorm.
Velvære-turisme
De aller fleste som kommer til Benidorm er på jakt etter sol og varme, som det fins raust av fra vår til høst.
Men det er ikke nok. Hvis et reisemål har til hensikt å tiltrekke seg nye, moderne turister er det avgjørende viktig å kunne by på kvalitet på tilbud som spa- og velvære.
Det kan Benidorm, og det hadde byen faktisk lenge før dette ble et markedsmessig tiltak.
Artikkelen fortsetter under bildet
Det var tydelig i noen av de første turistbrosjyrene i byen som fristet med nettopp gode spaopplevelser.
Det var et tilbud som også ble bygd ut etter hvert og har skapt et eget begrep – helseturismen i Benidorm.
Her satser noen hoteller på behandling av muskel- og hudproblemer. Turistmyndighetene følger opp og frister med det de mener er å kunne tilby de nyeste og mest moderne medisinske behandlingene uten ventelister.
Dessuten, å bli behandlet av internasjonalt akkrediterte fagfolk der sol og sjø danner fundamentet for resultatet.
Hva skal man se?
Så, hva skal man ellers se og gjøre i Benidorm?
Ingen drar fra denne byen uten å ha spasert langs den lange promenaden foran skyskraperne.
Her er det en yrende aktivitet: Badelivet på den to kilometer lange sandstranden Playa de Levante og kafe- og restaurantlivet på de mange fortausrestaurantene.
Artikkelen fortsetter under bildet
Balcon del Mediterraneo er et must, og gir en fantastisk oversikt over byen.
Benidorm byr også på massevis av tilbud for de som vil ha en aktiv ferie med klatring og annen sportslig aktivitet.
For ikke å forglemme tre golfbaner som alle byr på utsikt over Middelhavet, i tillegg til andre aktiviteter som tennis, padling, squash, friidrett og basketball.
Bade-løsningen
I Spania setter man også pris på sine gamle helter. En av personene bak etableringen av Benidorm som turistby, var byplanlegger Pedro Zaragoza. Da er det helt naturlig å lage en egen festival til ære for mannen på hundreårsdagen for hans fødselsdag i midten av mai.
Historien vil ha det til at Zaragoza, sin iver etter å få bygd opp Benidorm til en turistby, dro til Madrid for å oppsøke landets diktator, Franco. Han ba om lov til å la badegjester gå i bikini på stranden, noe som var forbudt i datidens Spania.
Franco lot seg overtale med utsikt om massevis av utenlandsk valuta. Slik skal det ha foregått da Benidorm ble en blomstrende badeby og der også kvinner kunne opptre med begrensede påkledning.