Halvnakne i Syden: – Husk at vi representerer Norge

Mange turister opptrer med naken overkropp i butikker og - som her - på restauranter i Syden. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Saken om nordmenn og andre nordboere som vandrer rundt i matbutikker og på restauranter i Syden med bar overkropp, uten hensyn til andres reaksjoner, har ført til hundrevis av kommentarer på flysmart24s og andres Facebook-sider.

Det var redaktør Bente Storsveen Åkervall i den skandinaviske avisen Dag & Natt på Gran Canaria som utløste kommentar-flommen.

Hun mener det er fullstendig uakseptabel oppførsel, og ber mennene ta seg sammen og kle på seg når de opptrer i det offentlige rom. Du kan lese hele artikkelen her.

Etter at flysmart24 publiserte saken har mange kommentert at dette er et fenomen som ikke bare forekommer på Gran Canaria, men andre steder i Spania og også andre ferieland – som eksempelvis i Thailand.

Full støtte

Kritikken får nå full støtte av en av PRIO-forsker, forfatter og filosof Henrik Syse. Han oppholder seg for tiden i USA, og mener utspillet reiser en rekke sider ved det å være gjest i andres land:

– Redaktør Storsveen Åkervall tar opp en viktig og eviggyldig problemstilling: Hvordan oppfører vi oss når vi er på besøk i andres land og i andres kultur? spør Syse overfor flysmart24.

Syse sier at de fleste oppfører seg skikkelig, og ikke på en måte som virker støtende på andre, men at det fins unntak:

– Jeg sikker på at mange som sitter med bar overkropp på uterestauranten ikke mener noe vondt med det eller aktivt prøver å være respektløse, men de unngår rett og slett å tenke igjennom hvordan egen oppførsel påvirker andre, sier Syse.

Han mener at litt diskresjon og tilbakeholdenhet ikke skander noen.

«Er fra Norge»

– Høflighet, vennlighet og respekt for andres kulturelle koder – som i mangt ikke er så annerledes våre egne kulturelle koder dypest sett – er kvaliteter vi virkelig trenger å hegne om, sier Syse.

Så poengterer han:

– Så skal vi også tenke over at vi representerer landet vi kommer fra. Mange på Gran Canaria vet at dette er nordmenn. Da er det jo fint hvis vi kan vise frem en fin, respektfull og høflig side av landet vårt. Jeg tror ikke det trenger å legge noen demper på stemningen, snarere tvert imot, sier Syse.

En annen som kjenner norsk reiseliv godt er Rolf Forsdahl. Han var mangeårig bransjedirektør i det som i dag er Virke Reiseliv.

«Har betalt for meg, gjør som jeg vil»

Rolf Forsdahl (t.v.) og Henrik Syse. Foto: Privat/Oslo Nye Høyskole

Lukker øynene

Han mener det er på tide å sette fokus på den opptredenen mange nordmenn viser når de er på mange av de populære feriestedene i det sørlige Europa:

– I mange tiår lukket vertskapet øynene for slike «overtramp», dels fordi turistinntekter var kjærkomne, og fordi man hadde større vilje til å unnskylde de tilreisende «som ikke visste bedre» Dessverre har det i all tid vært slik at turisten mener seg fritatt fra lokale normer. «Ikke bry dere om meg- jeg er bare turist» har vært en uttalt holdning, dessverre med innslag av «og jeg har betalt for meg, så jeg gjør som jeg vil», sier Forsdahl.

Tøyer strikken

Han mener at charterturismens barndom la grunnlaget for en viss løssluppen turistoppførsel som raskt fikk fotfeste i den nordiske turistsjela, men som også førte til begrepet «turistimperialisme».

– Vi ser jo daglig at mangelen på folkeskikk og hensyn gjør seg mer synlig i hverdagen også her hjemme. Og så er det slik at vi tøyer strikken enda mer når vi er langt vekk hjemmefra. Middelaldrende menn og egodyrkende ungdommer topper vanligvis lista over turisttyper som provoserer lokalbefolkningen mest. At lokale myndigheter strammer inn kravene til hensynsfull oppførsel også for turister, er ikke uventet- og egentlig helt på sin plass, sier Forsdahl.