Norsk redaktør irritert: – Nå må mennene ta seg sammen

Å sprade rundt med naken overkropp i bybildet et forbudt i flere spanske feriebyer. Nå reagerer norsk redaktør i Spania på at mange ignorerer dette. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Mange solturister kaster alle hemninger så snart de inntar feriestedene i Spania. Det gjelder spesielt menn som uten blygsel tråkker inn i matbutikker og forlanger servering på restauranter uten å kle på seg på overkroppen.

Det er en kilde til kraftig irritasjon for andre som reagerer på en oppførsel som de mener er både uappetittelig og respektløs.

Her er nordmenn intet unntak.

Ikke i sin egen hage

Nå har en norsk redaktør på Gran Canaria sett seg lei på denne oppførselen. Hun ber besøkende nordboere, både menn og kvinner, om å kle på seg og slutte med å opptre vulgært på restauranter og i butikker.

LES OGSÅ: Mor og datter stoppet i sikkerhetskontrollen – datteren var for gammel

Hun er ikke redd for reaksjoner fra sine norske lesere:

–  Jeg tenker at diskusjon og fokus på dette er nyttig og kan være en tankevekker for de som bader i egen tilfredshet, og glemmer at de ikke sitter hjemme i sin egen hage, sier redaktør Bente Storsveen Åkervall i avisen Dag & Natt til flysmart24.

Det er i siste utgave av den norskspråklige avisen at hun fyrer av salven mot spesielt menn som sprader rundt i butikker og andre offentlige steder uten en tråd på overkroppen som kan dekke over både svette og solbrenthet.

Dekke seg til

– På stranden får man naturligvis sprade lettkledd rundt. Det skulle bare mangle. Strandpromenader er visstnok også et friområde, men på samme måte som hjemme i Sverige, Danmark og Norge bør man dekke til sine edleste deler på serveringssteder, på kjøpesentre, på offentlige kontorer og ellers når man går opp og ned storgaten, skriver Storsveen Åkervall.

LES OGSÅ: Ny oversikt: Landene i Europa som gir billigst ferie

Overfor flysmart24 sier hun at det slett ikke bare er menn som kler av seg på overkroppen: – Kvinner tenderer også til å kle av seg i Syden. Ikke topless men med en liten bikinioverdel og andre ganger en liten underdel også, sier hun.

Storsveen Åkervall ber turister om å ta seg sammen og viser til endringer i den lokale lovgivningen i deler av Gran Canaria.

Kaster alle hemninger

Som flysamrt24 har skrevet tidligere er det åpnet for å gi bøter til de som bryter forbudet mot å spasere rundt i bybildet «nakne eller delvis nakne,» slik reglene nå er i bl.a. Mogán kommune sør på Gran Canaria.

Storsveen Åkervall mener at dette er et uttrykk for at spanjolene ønsker «å ta oss i nakken og ber oss skjerpe oss.»

Hun mener det ikke er greit at besøkende kaster all bekledning når de skal nyte en kald øl i solsteiken. En tilsvarende opptreden ville man ikke finne på i det offentlige rom hjemme:

«Sitter ikke hjemme i sin egen hage»

Bente Storsveen Åkervall. Foto: Privat

– At magen ikke lenger holder mål, skjemmer tydeligvis ingen. Det kan være et sunnhetstegn, på samme måte som at korpusen ønsker å fjerne overskuddsvarme ved å utsondre svettedråper, som gjerne renner nedover skrotten. Dette kan, tro det eller ei, virke lite innbydende og mindre delikat på omgivelsene, bemerker den norske redaktøren lett sarkastisk.

LES OGSÅ: Ga 750 kr i tips – hengt ut som gjerrig på sosiale medier

Facebook-innlegg skapte reaksjoner

Samtidig som Storsveen Åkervalls kritikk sto i avisen, dukket det opp et innlegg på Facebook-gruppen «Vi som trives på Gran Canaria.» Det førte raskt til mange reaksjoner.

Der kunne en av de som står bak siden fortelle om en episode der kunder, med lite klær på overkroppen, var blitt nektet adgang til en matbutikk i det populære feriestedet Puerto Rico.

Mange har reagert positivt på butikkens håndtering:

– Vi må ikke glemme at vi er gjester i et annet land og da følger vi lover og regler. Det er respekt for landet vi besøker, skriver en.