Stoppet i sikkerhetskontrollen – datteren var for gammel

Moren fikk ikke følge sin datter ut til flyet på Værnes, fordi sikkerhetspersonellet mente datter var for gammel. Foto: Avinor

Et av de områdene på Avinors flyplasser som får flest klager mot seg er sikkerhetskontrollen. Ikke sjelden dreier det seg om innholdet i håndbagasjen.

Men slett ikke alltid, skal denne historien fra Værnes Lufthavn utenfor Trondheim fortelle. Den hendte da en mor skulle følge sin datter, som skulle reise alene, ut til flyet.

Nå beklager Avinor hendelsen overfor de to og bekrefter at reglene ikke ble fulgt av de ansatte som bemannet sikkerhetskontrollen denne dagen.

Stanset av ansatt

Da de hadde sjekket inn datteren, ble moren utstyrt med en passerseddel for å kunne følge sin 14 år gamle datter trygt om bord på Widerøe-flyet.

Dette er en åpning handlingselskapene har, for å trygge reisen for barn som reiser alene. I dette tilfelle skulle datteren reise fra Værnes til Bodø.

Selv om den moren ble utstyrt med seddel fra Widerøe, kom de ikke lenger enn til sikkerhetskontrollen. Der ble de to resolutt stanset.

Aldri opplevd før

– Jeg blir stoppet i sikkerhetskontrollen fordi jenta er 14 år med beskjed om at det er aldersgrense for å følge til gate på 14 år, skriver moren i en klage til Avinor. Datteren hadde fylt 14 år.

Moren så ingen annen råd enn å forlate sikkerhetskontrollen uten å få følge datteren frem til flyet. Hun tok derfor kontakt med Widerøes personale, de hadde aldri opplevd at noen som trengte assistanse til gaten ikke fikk det på grunn av alder.

Flyselskapets ansatte tok tak i saken, men fikk samme beskjed.

Avinor: – Lei oss

– Jeg får ikke følge jenta til gate. Det ble en veldig kjedelig start på reisen, som jeg håper vi og andre kan slippe i fremtiden. I dialog med både Widerøe og Norwegian sitt personale på Værnes fikk jeg beskjed om at det ikke skal være slik, men at de ikke får
overprøvd sikkerhetskontrollen. Er veldig skuffet og lei for denne starten på reisen til 14-åringen, skriver moren i klagen som Avinor ba henne sende inn.

Nå har Avinor tatt tak i saken, og beklager hendelsen de to var ute for på Værnes. Avinor slår fast at retningslinjene ikke ble fulgt av de sikkerhetsansatte.

– Vi er lei oss for at passasjeren og hennes mor ikke fikk den opplevelsen de kunne forvente hos oss, og skal sørge for at regelverket blir godt kjent og praktiseres likt av både egne ansatte og partnere i fremtiden, sier pressevakt i Avinor,  Øystein Løwer, til flysmart24.

Dette er reglene

Han sier at det fins regler for når ledsagere kan bli med ut til flyet:

– Ved passering av sikkerhetskontroll sier regelverket at ledsagerbevis skal utstedes til følgeperson for barn som reiser alene opp til de er 13 år, men det kan gjøres unntak og utvises skjønn inntil barnet er 16 år, ved særskilte behov, sier Løwer.

Han forsikrer at Avinor nå vil klargjøre regelverket hvis det viser seg nødvendig for de det måtte angå:

På generelt grunnlag kan vi si at alle ansatte og partnere som er involvert i disse prosessene skal være kjent med regelverket. Dersom det har vært usikkerhet rundt regelverket og at det har ført til ulik praksis, så skal vi rette opp i det, sier Løwer.