SAS inn på listen over verdens beste flyselskap i 2023

SAS figurerer på listen over de 25 beste flyselskap i verden, med vekt på flysikkerhet og passasjerkomfort. I fjor var selskapet ikke med på listen i det hele tatt. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det dukker opp en rekke ulike kåringer innen luftfarten i løpet av et år. Nå foreligger fersk en liste over det som utgiverne av nettstedet Airline Ratings mener er de 25 beste flyselskapene i verden.

Listen toppes av Air New Zealand.

SAS har gjort et imponerende hopp oppover på denne listen. På fjorårets kåring var selskapet ikke nevnt blant de 25 beste.

I år figurerer SAS ikke bare som det nest beste selskapet i Europa – bare slått av Lufthansa-eide Swiss Air Lines. Det har også danket ut flere av verdens mest kjente flyselskap.

Passasjerkomfort

Airline Ratings, som fokuserer spesielt på flysikkerhet, har utført den samme kåringen i mange år nå.

Ifølge nettstedets sjefredaktør, Geffory Thomas, må selskap som skal ha ambisjon om å komme på den eksklusive listen over de 25 beste oppnå en syvstjerners sikkerhetsvurdering og dokumentere tiltak for å bedre passasjerkomfort.

Disse kravene mener Airline Ratings at Air New Zealand oppfyller best i år:

De begrunner det med at selskapet skal installere senger også for økonomi-klasse passasjerene. Dog er dette noe som ikke kommer før i 2024.

De aller beste

Her er listen over de 25 beste, slik Airline Ratings presenterer dem:

  • 1. Air New Zealand
  • 2. Qatar Airways
  • 3. Etihad Airways, Abu dhabi
  • 4. Korean Air, Sør-Korea
  • 5. Singapore Airlines
  • 6. Qantas, Australie
  • 7. Virgin Australia/Virgin Atlantic
  • 8. Eva Air, Taiwan
  • 9. Cathay Pacific, Hongkong
  • 10. Emirates, Dubai

11. Swiss, 12. SAS, 13. TAP Air Portugal, 14. All Nippon Airways – Japan, 15. Delta Air Lines- USA, 16. Air Canada, 17. British Airways, 18. Jet Blue – USA, 19. JAL Japan Airlines, 20. Vietnam Airlines, 21. Turkish Airlines, 22. Hawaiian Airlines, 23. KLM – Nederland, 24. Alaska Airlines og 25. United Airlines – USA.

SAS danker ut

Som man ser av listen har SAS på denne kåringen stått for en kraftig forbedring. Ikke bare har det skandinaviske selskapet klatret til øverste halvdel av listen over de 25 beste.

Selskapet danker også ut globale giganter som Delta Air Lines og United Airlines, og andre og større europeiske selskaper som British Airways, KLM og Turkish Airlines.

Borte fra listen

For andre har årets kåring betydd at de har blitt fjernet fra listen.

Det gjelder bl.a. det nasjonale finske flyselskapet, Finnair.

I fjor var selskapet på en 15. plass på listen. I år er de ikke med i det hele tatt.