Nå bygger Norwegian seg opp i Spania igjen

Norwegian bygger seg opp i Spania igjen. Neste år åpnes nok en base med fly og mannskap - da blir Palma sesongbase. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian er på vei tilbake i Spania for alvor, og har besluttet å gjenåpne nok en base som ble stengt i forbindelse med pandemien.

Nå er det basen på Mallorca, i Palma, som skal åpnes som en sesongbase. Det skjer til neste år. Dermed er selskapet oppe i fire baser i landet, ifølge avisen Diario de Mallorca.

Fra før av er basen i Barcelona åpnet, også det som sesongbase, mens Malaga og Alicante er helårsbaser. Base betyr at både fly og flymannskap er fast stasjonert lokalt.

Betydelig flyaktør

Dermed skulle det også ligge til rette for at selskapet tok et skritt videre – å gjenåpne innenrikstrafikk i Spania?

– Om vi starter med innenriks i Spania er for tidlig å si noe om, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til flysmart24.

Norwegian var en betydelig flyaktør i Spania før korona-pandemien satte både Norwegian og alle andre flyselskap på bakken. På et tidspunkt var Spania det største markedet etter Norge.

Har fløyet i 20 år

Det norske selskapet har også rukket å bli en av de virkelige veteranene blant flyselskap med ruter til Spania:

Norwegian begynte å fly til Spania allerede i 2003 og bygde løpende opp en solid tilstedeværelse i landet.

Den spanske satsingen omfattet først og fremst et kraftig voksende rutenett både fra Norge mens også fra Sverige, Danmark, Finland og Island. På det meste var selskapet oppe i godt over 100 ruter mellom Spania og resten av Europa – både til Norden, England og Tyskland.

Lyst på mer Spania

I tillegg drev selskapet en innenriks-operasjon i Spania i konkurranse med det nasjonale selskapet Iberia samt lavprisselskapene Iberia Express og Vueling.

Fra Palma hadde Norwegian rute til den spanske hovedstaden Madrid, samt til Barcelona. Fra Madrid, Barcelona og Malaga ble det operert en rekke ruter til Kanariøyene.

Norwegian-sjef Geir Karlsen har tidligere ikke lagt skjul på at han har appetitt på mer satsing i Spania.

Så langt vil selskapet imidlertid ikke vise kortene:

Slik er satsingen nå

– Vi har ikke fastlagt ruteprogrammet for sommeren 2024 ennå. Med en planlagt økning i antall fly i flåten, vil vi se på både å øke produksjonen på flere av de mest populære flyvningene, noe som igjen kan gi gunstigere flytider, eller satse på nye ruter, sier Hyggen Skari.

I dag flyr Norwegian direkteruter til Spania fra Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim, Ålesund, Torp Sandefjord og Oslo.

Rutene går til disse spanske destinasjonene: Malaga, Alicante, Barcelona, Bilbao, Ibiza, Las Palmas, Madrid, Palma, Tenerife.