Oppgitt over at vanlig reisende får «snike» i hurtigkøen

De som har anledning til å bruke fast track på flyplassene kommer raskere gjennom sikkerhetskontrollen. Det har visse unntak, viser det seg. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da Oslo-mannen skulle benytte fast track på Gardermoen for å komme raskt gjennom sikkerhetskontrollen, ble det plutselig full stans.

Årsak: De ansatte hadde tillatt at reisende fra den vanlige køen i sikkerhetskontrollen ble sluppet inn i fast track-køen. De var to store familier, og de hadde mye bagasje, ryggsekker og bæreposer.

– Det stoppet fullstendig opp. Fra jeg la fra meg tingene på båndet i fast track, til tingene mine kom ut på andre siden, tok det 13 minutter, forteller Henrik H. Lorang til flysmart24.

Båndet måtte stoppes

Avinor svarer nå Lorang med at saken vil bli tatt opp med sikkerhetsselskapet, og beklager hvis retningslinjene ikke ble fulgt. (Se nederst i saken.)

I dette tilfellet forteller Lorang at de to store gruppene som ble tatt inn i køen virket lite reisevante.

– De hadde med vannflasker, toalettsaker, nettbrett i bagasjen, samt klokker, ringer, lommebøker og nøkler i lommene. Det lå åtte eller ni bager til manuell sjekk. Det ble så mange at røntgenbåndet måtte stoppes, forteller han.

Opplever det ofte

Lorang sier at dette slett ikke var et enkeltstående tilfelle, og som skjedde for en tid tilbake.

– Nei, dette opplever jeg nesten hver gang jeg flyr utenfor rush, jeg har ca. 50-60 flyvninger i året. Så fort det er kapasitet, sende andre passasjerer over i fast track-slusen, forteller han og presiserer:

– For meg er det helt greit at de tar inn enkeltpassasjerer eller par med lite bagasje. Men to digre familier med ørten kolli ble helt krise, sier han.

Store grupper

Han opplevde dette så graverende at han klaget hendelsen inn til Avinor, men sier at han ikke har store forventninger til at praksisen skal bli endret:

– Jeg er ikke imponert over hvordan Avinor og deres partner på security håndterer dette. Jeg har sluttet å klage siden det ikke fører frem, men denne gangen var for drøyt, sier Lorang.

Det er klare betingelser for å bruke hurtigkøen, fast track. Den er kun for de som enten har rett til å bruke denne køen fordi de har det inkludert i billetten, eller som har betalt ekstra for å kunne gå raskere inn i avgangshallen.

Kun små grupper

Pressevakt Erik Lødding i Avinor sier at passasjerer med adgang til fast tracks-slusen på Oslo Lufthavn alltid skal ha prioritet i hurtigkøen.

Der er imidlertid anledning til å slippe inn reisende fra den ordinære sikkerhetskontroll-køen inn i fast track:

– Ved høy trafikk i ordinære sluser og lav trafikk i fast track kan ordinære passasjerer flekses inn i fast track-slusen. Passasjerer med fast track-tilgang skal alltid prioriteres. Man skal kun slippe inn ordinære passasjerer i små grupper av gangen i fast track. Og kun ved ledig kapasitet. Hvis dette ikke ble gjort i dette tilfellet beklager vi det. Vi vil ta en gjennomgang med vår leverandør om saken for å påse at dette gjøres i henhold til avtale, sier Lødding.