Klar for ferieturen? Her er 10 punkter å huske på

Klar for utenlandsferie? Noen huskeregler her kan være greie å sjekke, og gjøre starten på ferien hyggeligst mulig. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I de nærmeste dagene starter den store ferieutfarten. Mange nordmenn er fortsatt litt «rusten» etter pandemien, og for noen vil det ta tid før en utenlandsreise glir like smertefritt som før.

Noen trenger litt trening og oppfriskning, siden det for enkelte kan være mange år siden de var utenfor landet på ferietur sist.

Som en liten hjelp har flysmart24 satt opp noen punkter som kan være nyttige å se gjennom, og som kan spare deg for plunder og irritasjon når du er på feriemålet.

1. Sjekk papirene

Se over flybilletter, hotellbestilling og leiebil. Er det nå riktig dato og eventuelt klokkeslett på alt, ankomst og avreise? Gjør du dette en stund før avreise har du størst mulighet for å kunne rette på feilene.

2. Ta kopi av papirene

Mange satser på å være heldigitale, oppmuntret av flyselskapene. Men ta utskift av billetter og hotellbookinger. Det er et bevis på at du har krav på transport og opphold. Husk, har du alt på mobilen risikerer du at den blir stjålet eller går tom for batteri. Da kan papirkopi være en grei redning. Og, ta kopi av passet. Det kan komme godt med hvis du trenger et nytt pass mens du oppholder deg i utlandet.

Vær forsikret

3. Sikkerheten under turen

Sjekk reiseforsikringen. Mange sa opp den under pandemien fordi det ikke var mulig å reise. Er den aktivert igjen, eller er forsikringen på kredittkortet dekkende? Sjekk egenandel ved skade på leiebil, mange kredittkort har dårlig dekning her.

4. Eneste legitimasjon

Pass og id-kort er den eneste form for legitimasjon som godkjennes for nordmenn i utlandet. Derfor kan det være lurt å sjekke utløpsdato i god tid før avreise. Og husk at for noen land må passet være gyldig et halv år etter at du ankommer.

5. Riktig ting på riktig sted

Når du pakker, husk å legge viktige ting som pass, kredittkort, medisiner, kopier av billetter etc i håndbagasjen. Dette er ting du raskt kan få bruk for, og som du ikke vil risikere blir borte hvis bagasjen ikke kommer frem med samme fly som deg.

Ekstra opplysning

6. Ekstra merkelapp

Mange nøyer seg med en merkelapp på bagasjen. Men, legg en lapp med navn, adresse, telefonnummer og epostadresse inne i en av lommene i koffert eller bag. I tilfelle bagasjen blir borte eller merkelappen ramler av, gjør en ekstra lapp inne i bagasjen at du som eier lettere kan bli sporet opp.

7. Ta deg god tid

Sjekk gjerne inn på flyet hjemmefra, men ta deg likevel god tid på flyplassen. Mange skal reise samtidig, og da blir det fort kø i bagasjeinnleveringen. På Oslo Lufthavn er det å komme minst et par timer før avgang nødvendig. Mindre stress, en gladere feriestart.

8. Slipp de lange køene

Kommer du på flyplassen blir møtt av endeløse køer i sikkerhetskontrollen? Da kan det være smart å kjøpe adgang til fast track. Det koster vel en hundrelapp per person, og gir som regel langt raskere gjennomgang enn de normale køene. Må bestilles senest en halv time før avgang, hos de selskap som tilbyr dette.

Hold deg orientert

9. Sjekk mobilen

Er det noe tidspunkt du skal følge nøye med på mobilen, så er det nå. Hvis flyselskapet har en beskjed til deg mens du er på flyplassen, får du mail eller tekstmelding. Hold nøye med innboks og skjerm slik at du fanger opp meldinger om endringer av avreise eller gate. Husk at du er selv ansvarlig for å møte opp på riktig tid og sted.

10. Husk rekkefølgen

Ved boarding har flyselskaper flest i dag boarding i grupper. På billetten står det hvilken gruppe du tilhører. Pass på at du kommer i riktig kø, så slipper du å irritere ansatte og andre reisende og flyet blir fylt mer effektiv. Og flyet kan gå på tiden.

Til slutt gjenstår det bare å minne på om å være forberedt på forsinkelser. Ikke la det gå ut over de ansatte om bord, det er ikke de som er årsaken. Det er mange som skal reise og det skal et begrenset antall kabinansatte håndtere. Ting tar tid, også på et fly.