Reisende strømmer til SAS – har økt forspranget

Kappløpet mellom SAS og Norwegian om hvem som har flest reisende, har gått i SAS' favør. Forspranget øker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Økonomiske problemer til tross, passasjerene strømmer til SAS i større antall en på mange år. I juni økte selskapet forspranget ytterligere til Norwegian i antall passasjerer.

SAS hadde nesten 2,4 millioner passasjerer i juni, mens Norwegian feiret årsbeste med 2,0 millioner. Det er det høyeste passasjertallet for SAS i en måned siden før pandemien.

Passasjertallene betyr at SAS for alvor stikker fra Norwegian når det gjelder antall reisende.

Har økt

Sist vi målte avstanden mellom de to var etter mai. Da hadde SAS i alt 272 000 flere passasjerer enn Norwegian. I juni kan vi konstatere at forspranget er økt til 359 500 reisende.

SAS fylte flyene godt også. Det hadde i juni en kabinfaktor på over 80 prosent, noe som betyr at det satt passasjerer i mer enn åtte av ti seter selskapet la ut for salg.

Ledelsen i begge selskap uttrykker tilfredshet over passasjerutviklingen.

Positiv trend

SAS’ konsernsjef, Anko van der Werff, sier at selskapet er glad over å se en fortsatt positiv trend for passasjeretterspørselen.

– 2,4 millioner passasjerer reiste med SAS i juni. Det er opp 23 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og det høyeste passasjertallet siden før pandemien, sier han.

Flere områder

Tonje Sund, pressesjef i SAS, sier til flysmart24 at SAS ser positiv etterspørsel på flere områder:

– For sommeren 2023 ser vi at etterspørselen på Nord-Norge har vært sterk lenge og fortsetter å være populært og vi ser at nordmenn fortsatt vil ut og reise også til Europa, og her har vi til og med lagt til ekstra kapasitet. USA frister også nordmenn, og mange tar turen over Atlanteren denne sommeren, sier Sund.

Norwegian tilfreds

Geir Karlsen i Norwegian er også tilfreds over å ha passert 2 millioner reisende, men må nå konstatere at avstanden frem til SAS øker:

– Dette er det høyeste antallet reisende med oss så langt i år. Nå ser vi frem til å møte enda flere passasjerer i juli, som er den travleste reisemåneden i året, sier Karlsen.

Ledige seter

Norwegian oppgir en kabinfaktor på 86 prosent, en økning fra 84 prosent i mai.

Tross godt salg sier Karlsen at det er plass for etternølere som ennå ikke har fått kjøpt seg flybilletter til det sørlige Europa:

– Ja, selv om etterspørselen etter flyreiser har vært sterk, har vi fortsatt noen ledige seter. Dette til spontane reisende som vurderer å fly til varme og solfylte strøk nå i sommerferien, sier Karlsen.