Avinor anslår normal køtid i sikkerhets-kontrollen

Avinor gir ingen garantier om tiden du trenger i sikkerhetskontrollen. Men, her antyder de normaltiden. Foto: Knut-Erik Mikalsen

For mange reisende er tiden det vil ta å komme gjennom sikkerhetskontrollen et uromoment, hver eneste gang de skal ut på flytur.

Noen ganger feilberegner reisende køtiden grovt, med den følge at de mister flyet.

Nå kommer imidlertid Avinor med et anslag om hvor lang tid reisende generelt må regne med det tar å passere dette nåløyet på flyplassen.

Her er svaret

Det er i forbindelse med en klagesak fra en reisende at Avinor avslører noe om hvor god tid reisende bør beregne seg i denne fasen av reisen.

Avinor er vanligvis tilbakeholden med å gi slike anslag. I sitt svar i klagesaken presiserer selskapet også at det aldri gir noen garantier om køtid. Men, de sier litt om hva reisende normalt må vente seg:

– Selv om 92,3 prosent av alle passasjerer på OSL i august stod under 10 minutter i kø, har Avinor som utgangspunkt at normal køtid som må påregnes vil ligge i området 20 minutter, heter det.

Unntaksvis lenger

Så legger selskapet til at 30 minutters ventetid ikke er normalt, men topper kan oppstå i enkelte tilfelle.

Den konkrete opplysningen kommer frem i en sak som gjelder en reise med Norwegian fra Oslo Lufthavn til Tromsø.

Klageren hevdet at han sto i kø i 45 minutter før han kom seg gjennom, men da var det for sent. Norwegian-avgangen var stengt.

Måler kø hele tiden

Han krevde derfor at Avinor skulle betale for den nye billetten han måtte kjøpe. Det sa Avinor nei til og fikk full støtte av flyklagenemnda.

I denne saken kommer Avinor imidlertid med en del andre opplysninger som også kan være praktisk informasjon for de reisende:

Avinor fører målinger hele tiden som går på kødannelsen i sikkerhetskontrollen.

– Kømålingene på Oslo Lufthavn er basert på sensorer forskjellige steder i terminalen som plukker opp de reisendes elektroniske enheter og regner ventetid ut fra dette, heter det.

Setter inn ekstra bemanning

Disse målingene er presise, mener Avinor som har ikke grunn til å tro at de ikke var korrekte på tidspunktet det henvises til i den aktuelle klagesaken.

Selskapet sier også at de som står bak den fysiske kontrollvirksomheten omdisponerer mannskap hvis det oppstår ekstra lange køer. Men, understreket man, det er grenser for store reserver dette selskapet har å sette inn.

Skaper plutselig kø

Avinor forklarer også hvorfor man kan komme til flyplassen og bli møtt av en uventet stor og lang kø:

– Det kan være mange årsaker til at det noen ganger oppstår lenger ventetid i sikkerhetskontrollen enn det som er vanlig. For eksempel kan togstopp med etterfølgende oppstart føre til fulle tog. Dette fyller opp terminalen med passasjerer i løpet av et kort tidsrom, skriver selskapet.

Avinor presiserer at det lengden på køene ikke er avgjørende for hvor lang køtiden er, men at det også er viktig hvor mange sluser som er åpne i forhold til antall passasjerer i kø.