«Turbulens vil føles mildere her enn lenger bak i flyet»

Sjefspilot Per Gunnar Lyckander i Norwegian mener kunnskap er en viktig faktor for å unngå følelse av flyskrekk. Foto: Norwegian

Flyskrekk er en lidelse som får noen til å avstå fra å reise med fly. Generelt sett regner man med at rundt fem prosent av befolkningen har så stor angst for å fly at de helt unngår denne form for transport.

Langt flere, mellom 15 og 20 prosent, opplever angst og ubehag ved det å fly, og hovedandelen av dette er kvinner.

De som jobber for å redusere folks angst for å fly, sier at det ikke fins én årsak til at folk er redde i fly. Det er mange ulike faktorer.

Høyt over bakken

Som det at man befinner seg ofte over 30 000 fot over bakken uten mulighet til å påvirke situasjonen hvis uhellet først skulle være ute.

Der kanskje viktigste faktorene er at det skal skje en teknisk svikt med flyet, eller at det skal komme ut i kraftig uvær som kan utsette flyet for større påkjenninger enn flyet kan tåle.

Sjefspilot og kaptein Per Gunnar Lyckander i Norwegian er opptatt av de som ikke er så komfortable med å fly.

Lett å forstå frykten

Hadeland-mannen har lang fartstid som pilot, blant annet i Forsvaret. Han har fløyet i 26 år på flytypen Boeing 737, og har jobbet i Norwegian siden 2005.

Han sier at han har forståelse for at det kan oppleves ubehagelig for noen å fly, og deler gjennom flysmart24 sine beste tips og råd til de som er litt ekstra nervøse.

Kapteinens beste råd

1. Velg et sete lengre frem i flyet 

Å sitte lengst frem i flyet har flere fordeler. For det første er det ofte mindre støy foran i flyet enn bak. For det andre er det mindre bevegelse fremst i flyet. Det betyr at turbulens vil føles mildere her sammenlignet med lenger bak i flyet.

2. Ta med et par gode høretelefoner  

Det kan være en del støy om bord på et fly. Støydempende høretelefoner kan derfor være ens beste venn under flyturen. Ikke bare demper de støy fra flyet, men det kan bidra til at du faller til ro enklere, og kanskje til og med bidrar til litt søvn.  

3. Fortell oss i besetningen om bord at du ikke er komfortabel med å fly 

Mine kolleger i kabinen er der først og fremst for din sikkerhet, men også for at du skal føle deg trygg. Fortell dem gjerne at du er litt nervøs for å fly, slik at de kan tilrettelegge for deg så godt som mulig. I tillegg kan besetningen dele informasjon om været og for eksempel lyder som du er nysgjerrig på.  

4. Begrens inntak av kaffe og alkohol 

Dersom du er nervøs for å fly er det smart å begrense inntak av kaffe og alkohol. Ingen av delene er bra for en allerede nervøs og stresset kropp. Heldigvis kan du velge koffein- og alkoholfrie alternativer både i luften og på flyplassene.  

5. Kunnskap minsker frykten 

Generelt er vi ofte redd for ting vi ikke vet nok om. Dersom det å fly gjør deg nervøs kan det være lurt å lese deg opp på, eller se videoer om, hvordan fly fungerer i forkant av reisen. På den måten øker du kunnskap, som igjen vil bidra til å øke trygghetsfølelsen.