«Nordmenn går etter én ting når de kjøper flybilletter»

Ni av ti kunder hos Finn Reise går etter de billigste billettene, konstaterer kommersiell direktør Terje Berge (t.h.). Foto: Knut-Erik Mikalsen/Finn.no

Flykunder har det siste året måttet godta billettpriser som har blitt sendt til himmels. Da er det bare én ting som gjelder når man er på jakt etter nye billetter.

– Nordmenn flest går etter pris, og pris alene, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

En fersk undersøkelse om reisevaner som Avinor har gjort for første halvdel av 2023, bekrefter også dette bildet.

Hvordan reiste du i dag?

Her har avreisende passasjerer blitt spurt om hvilken billettype de reiser på akkurat denne dagen.

Svarene er ikke til å ta feil av:

Her går det frem at ni av ti, eller 87 prosent, svarer at de reiser på økonomiklasse.

Bare en svært liten andel – 6 prosent svarer at de reiser på premium-klasse. Bare 3,7 prosent av dem som ble spurt reiser på business.

Går etter pris

Tallene er ikke egnet til å overraske Berge. Finn Reise er landets største uavhengige salgskanal for flybilletter, og har god oversikt over nordmenns reise-prioriteringer.

– Nei, slett ikke. De fleste av våre kunder søker jo til oss for å spare penger på billettene, så rundt 90 prosent kjøper økonomiklasse-billetter, sier Berge.

Han forteller at de kan følge søkemønsteret, og ser at folk hopper fra det ene selskapet til det andre hvis de finner en pris som bare er noen tiere billigere.

Kan kjøpe «luksustillegg»

Han sier at mange av fordelene som er innbakt i de erfaringsmessig langt dyrere premium- og businessbillettene, lar seg kjøpe også hvis man velger økonomiklasse-reise:

– I dag er det jo fullt mulig å kjøpe både fast track, lounge-tilgang, prioritert ombordstigning og bedre servering som tillegg til en billig-billett. Og så er det jo slik at selv om man kjøper en dyrere business-billett, er det i Europa ikke sikkert at man får bedre benplass heller, sier Berge.

De kjøper dyrere billetter

Finn Reise-toppen mener det normale, der billigste billett blir valgt, kun fravikes i enkelte tilfeller:

– Vi ser jo at de som skal reise langt er mer innstilt på å kjøpe seg opp til bedre komfort, enn det økonomiklassen kan by på. Her er det også det opplagte forhold at langdistanse-reiser har et langt mindre volum enn Europa-reiser. Antallet reisende på premium eller business blir derfor også nødvendigvis mye lavere enn på økonomi, sier Berge.