Restaurantene har ikke lov å ta betalt for alt de serverer

Det fins enkelte ting restaurantene i det meste av Spania ikke har lov til å ta betalt for. Dette skyldes lokale regler. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det å spandere på seg et eller flere måltider ute når man er i Syden, har blitt dyrere enn før som følge av økte kostnader for restauranteiere flest.

Da kan det være greit å vite at det ikke er alt restaurantene setter på bordet som de har lov til å ta betalt for.

Bestemmelser i de ulike regionene setter nemlig klare grenser for hva utestedene kan føre opp på regningen kunden får etter servering.

Lokale bestemmelser

I Spanias mest befolkede region har Junta de Andalucía laget et oppsett som setter helt klare grenser for hva som skal være gratis.

Dette er imidlertid bestemmelser som ikke er gjeldende i hele landet, sier direktøren for turistavdelingen ved Spanias Ambassade i Oslo, Juan Francisco Polo, til flysmart24.

– Nei, dette er ofte bestemmelser som avgjøres av de lokale myndighetene på hvert sted. Det betyr at reglene kan være ulike fra region til region. Å finne nasjonale bestemmelser er derfor ikke mulig, sier han.

Skal være gratis

Settes det frem brød på bordet, som ikke er bestilt, før retten du har bestilt blir servert, skal brødet være gratis. Det samme gjelder om det plutselig står en skål med oliven eller annen snacks på bordet når drikke serveres.

Oliven eller annen snacks skal også være gratis i de fleste regioner, med mindre kunden aktivt har bestilt dette.

Restaurantene kan heller ikke belaste gjester som vil ha vann fra springen. Det skal også være et gratis alternativ, selv om restauranten gjerne vil ha deg til å kjøpe flaskevann som de kan ta betalt for.

Noen restauranter beregner seg også et bestillings-gebyr hvis man reserverer bord. Da har de anledning til å forlange en sum, heter det, men den skal trekkes fra regningen. Det er nemlig ikke anledning til å ta gebyr i slike tilfeller.

Må være tydelig

Juan Francisco Polo ved ambassaden forteller videre at de fleste regionene har bestemmelser som er lik den i Andalucía.

Han trekker frem reglene fra blant annet Katalonia der storbyen Barcelona ligger. Her er reglene de samme som dem som praktiseres lenger sør i landet.

I tillegg fins det spesielle bestemmelser også:

– Vi har noen andre regioner som har valgt en litt annen strategi, men det kreves tydelig merking om det. Regjeringen i Madrid-regionen har regler som sier at hvis produkter som brød og andre ting er godt nok angitt i menyen eller på et synlig skilt, kan restaurantene ta betalt for det. Så dette er lovlig, men gjesten skal ha tydelig informasjon på forhånd om dette hvis utestedet skal ta betalt for det, sier han.

Ikke høyere pris

Også Kanariøyene har sine klare bestemmelser, forteller Francisco Polo.

Han viser til regler som sier at det ikke er anledning til å ta høyere pris enn den som står på menyen. Spisestedet har ikke anledning til å unnskylde seg med at prisene ikke har blitt oppdatert. Menyene skal oppdateres så ofte som det er nødvendig, heter det.

Prisene skal også være inkludert moms. Dette skal også være tydelig klargjort på menyen.

Her er det ifølge reglene heller ikke anledning til å belaste kunden for noe annet enn det som er bestilt av gjestene.