Feilprisede flybilletter kan bety skikkelig priskupp

Noen reisende kan finne flybilletter til spottpris. Da dreier det seg om feilprising fra flyselskapets side. Foto: Shutterstock

Det hender fra tid til annen at flyselskapene laster inn feil billettpriser på sine nettsider. Det kan, for den som er heldig, bety et skikkelig priskupp.

Av og til dreier det seg om grov feilprising.

Dette gir kundene mulighet til å kjøpe billetter for en brøkdel av den prisen billettene egentlig skulle ha kostet.

Veldig feil pris

Nå har det dukket opp et nytt slikt tilfelle. Det dreier seg om China Southern Airlines. Ved en feil kom selskapet til å selge billetter, som skulle ha kostet minimum rundt 760 kroner, for bare 15 kroner.

Flyselskapet innrømmet tabben ifølge Independent, men gjorde det etterpå klart at alle som hadde sikret seg billetter til denne prisen, skulle få reise som planlagt.

Det er det slett ikke alle flyselskap som ville ha akseptert, slik China Southern Airlines gjorde.

Begår en feil

Fenomenet med feilprising av flybilletter var ganske utbredt før pandemien. I tiden etterpå har det vært mer sjeldent å finne slike tilfeller.

Når disse ekstremt lavt prisede billettene dukker opp, er det fordi flyselskapene rett og slett begår en feil når de mater prisene inn i sine datasystemer.

Tabben de begår er veldig ofte at de glemmer egne, faste tillegg eller utelater et siffer i prisen. Det skjer også at de glemmer å plusse på myndighetenes skatter og avgifter.

Noen godtar

Billettene med feil pris blir lagt ut, og da går det som regel ikke lang tid før de som følger med slikt er ute på sosiale medier og slår alarm om det de kaller «error fare.»

Nettsider som for eksempel Jack’s Flight Club melder om slike saker.

Da kan alle som er interessert, kaste seg over det nettstedet der prisene har blitt funnet og eventuelt sikre seg en eller flere av disse billettene.

Når nettet begynner å koke slik rundt en bestemt reise, går det som regel ikke lang tid før flyselskapene oppdager feilen.

Rush av bestillinger

Alarmen går når det plutselig blir rush av bestillinger på én bestemt rute. Da er selskapene raskt ute med å korrigere feilen og gjøre slutt på den uanmeldte prisfesten.

Hva som så skjer, er ulikt fra selskap til selskap. Ikke alle opptrer som China Southern Airlines.

Flyansatte, med innsikt i prising av flybilletter, sier til flysmart24 at noen selskaper konsekvent vil annullere billettene og sende pengene i retur til kunden.

Derfor blir man advart mot å kjøpe for eksempel hotell før man ser om flyselskapet godtar billettkjøpet.

Vil ikke avsløre

Andre selskap vil akseptere at feilen er deres, og goda at passasjerene får reist på billettene de har kjøpt, selv om prisen er aldri så feil.

Det å gjøre et nummer ut av det og skape oppmerksomhet rundt slike saker, vil også avsløre at enkelte selskap ikke har vanntette rutiner når det gjelder å prise billettene.

Det er det noen selskaper som ikke vil ha sittende på seg. Derfor er det enklere å bare se gjennom fingere med at feil skjedde, og at noen får en billett til en pris de ikke skulle ha fått kjøpt.