Amok på fly – svimlende erstatningskrav og fengsel

Kvinnen laget bråk på American Airlines-fly. Nå må hun ut med gigantsum til flyselskapet og sitte over tre måneder i fengsel. Foto: Shutterstock

Det straffer seg å lage bråk på fly, og spesielt hvis det skjer i USA.

Etter en episode på et fly til Hawaii, sitter en av passasjerene igjen med et sviende erstatningskrav på 38 952 amerikanske dollar. Det tilsvarer knapt 425 000 norske kroner etter dagens verdi.

Ikke nok med det. Den kvinnelige passasjeren må også tilbringe 3,6 måneder i fengsel etter turen. Det inkluderer også det som omtales som tre års «overvåket løslatelse,» skiver nettstedet Airlive.net.

Gikk fullstendig galt

Som om alt dette ikke skulle være nok, vil hun ikke få fly noe kommersielt flyselskap de tre kommende årene uten først å ha fått forhåndsgodkjenning av at hun kan få være med.

Dette har en distriktsdomstol i Phoenix i USA bestemt etter det som skjedde om bord på et American Airlines-fly fra Phoenix til Honolulu i februar i fjor.

Flyturen gikk aldeles galt for den 29 år gamle kvinnen fra Haiwaii, som er navngitt i dommen.

Umulig å jobbe

Under denne flyturen oppførte hun seg svært truende overfor besetningsmedlemmene og andre medreisende.

Ifølge dommen gjorde hun det etter hvert umulig for besetningen å gjøre jobben sin. Fartøysjefen bestemte derfor at flyet skulle snu og returnere til utgangspunktet.

Saken ble etterforsket av FBI og Phoenix Police Department.

Nå ligger konklusjonen der, og det ble en svært dyr tur for kvinnen. I tillegg til fengsel og begrenset adgang til å fly, må hun ut med nær 40 000 dollar til flyselskapet.

Dekke utgifter

Det skal dekke kostnadene selskapet hadde med å snu og vende tilbake til utgangsflyplassen.

Det skal også dekke flyselskapets utgifter med å håndtere de andre reisende dit de skulle.

Det fins parallelle saker fra Skandinavia der uregjerlige passasjerer har fått krav om erstatning etter å ha laget båk på et fly.

Også SAS med kjempekrav

En passasjer på et fly fra Stockholm til Malaga fikk i 2018 et erstatningskrav fra SAS på 170 000 kroner etter at han hadde røykt på toalettet, slik flysmart24 den gang skrev om.

Det som gjorde saken ekstra alvorlig var at mannen hadde kastet sneipen ned i papirkurven på toalettet. Kapteinen avbrøt straks flyvningen, og tok flyet ned i København.

Der måtte flyet stå til neste dag, og passasjerene både i København og de som skulle være med på returen fra Spania, måtte innkvarteres på hotell.

Erstatningskravet var da det største som SAS noen gang hadde krevd for å bryte de strenge sikkerhetskravene som er om bord på fly.