Norsk feriefavoritt fortviler – turister har sluttet å tipse

De ansatte på restaurantene på Mallorca har mistet mye av inntekten sin fordi besøkende har sluttet å tipse. Her fra Palma. Foto: Shutterstock

Ansatte på restauranter på den norske feriefavoritten er fortvilet. Turister og fastboende har nærmest sluttet å tipse når de gjør opp regningen.

Nå slår restaurantansatte på Mallorca krisealarm. Tipsomfanget er halvert i løpet av de to-tre siste årene. Også ansatte på Kanariøyene merker det samme.

– Tipsingen er i ferd med å forsvinne. Det har blitt et problem for de ansatte, sier Alfonso Robledo, president i organisasjonen Restauración Mallorca CAEB, til avisen Ultima Hora.

Mest blant de unge

Han sier at tips er et veldig viktig tillegg til den faste lønnen for servitørene. Derfor slår det hardt ut for dem når de frivillige bidragene fra de besøkende nå stuper.

Robledo sier at det er den stadig mer utbredte bruken av betalingskort og betaling med mobiltelefonen som er forklaringen.

Omfanget av elektronisk betaling har økt i perioden etter pandemien, spesielt blant de unge. Robledo sier at den samme tendensen som man ser på Mallorca, også kan sees på utestedene på de kanariske øyene.

Gir ikke tips

Når gjestene bruker kort i stedet for kontanter, er det mange som unnlater å plusse på tips når de drar kortet.

For å motvirke synkende tipsmengde har de fleste restauranter derfor fått betalingsterminaler der kunden selv kan plusse på en bestemt prosent i tips, slik flysmart24 har skrevet om tidligere. Det er snakk om å velge mellom flere alternativer, og opp mot 10 prosent ekstra.

Problemet er bare det at å legge til tips er noe som de aller færreste gjør.

Liker kontanter best

De benytter seg ikke av muligheten til å avrunde sluttsummen.

For servitørene er det bedre med kontanter. Da blir det som regel liggende igjen noe i skålen når gjestene har forlatt restauranten.

Selv om turistene fortsatt har med seg litt kontanter som de kan legge igjen etter seg, er det verre med de fastboende.

– De pleier ikke å ha med seg noe, sier Robledo.