Forbudet på fly som få er klar over – men har godtatt

Så lenge du oppholder deg om bord på et fly gjelder en spesiell regel, som du godtar når du kjøper billetten. PS: Bildene flysmart24 bruker er tatt med tillatelse fra flyselskapet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Når du kjøper en flybillett, signerer du samtidig på at du kjenner til et helt bestemt forbud som gjelder så lenge du oppholder deg på flyet.

Det er en regel som få er klar over. Den skal hindre at de kabinansatte og andre passasjerer skal bli gjenstand for uønsket fokusering.

Det gjelder nemlig et absolutt forbud mot å ta bilder av ansatte eller medpassasjerer. Unntaket fra denne regelen er også meget begrenset.

Forbyr fotografering

Flere flyselskap, nå sist det australske nasjonale selskapet Qantas, har utarbeidet regler som rett og slett forbyr fotografering mens man oppholder seg om bord.

Hos SAS har man en ganske lik bestemmelse. Det gjelder også hos SAS sin samarbeidspartner, tyske Lufthansa.

– Fotografering og filming av SAS-personell eller -besetning er forbudt med mindre samtykke er gitt, sier pressesjef i SAS, Tonje Sund, til flysmart24.

De som eventuelt skal bli tatt bilde av, må på forhånd ha gitt sitt samtykke til dette, er regelen.

Beskytte seg

Det betyr at dersom man tar bilder av medreisende, der også andre passasjerer kommer med på bildet, er dette ikke tillatt.

Hos Norwegian er reglene klare, også når det gjelder å publisere bilder som blir tatt om bord:

– I utgangspunktet er flykabinen et offentlig sted og fotografering og filmopptak er derfor regulert av fotoloven. I Norge betyr det at du i hovedsak har lov til å filme og fotografere om bord i flyet uten særskilt tillatelse. Det som derimot ikke er lov er å publisere bilder som blir tatt, enten av medpassasjerer eller av våre ansatte, uten klart samtykke fra de som blir fotografert, opplyser kommunikasjonsdirektør Grete Roald i Norwegian til flysmart24.

Ansatte bekymret

Flysmart24 har snakket med besetningsmedlemmer i ulike selskap som har uttrykt bekymring over den omfattende fotograferingen som skjer om bord. Ofte skjer dette i det skjulte.

Spesielt er det passasjerer som filmer og tar bilder av hendelser om bord, og som gjerne har med både ansatte og andre passasjerer.

Dette er opptak og bilder som ikke sjelden også finner veien til sosiale medier. Det skjer helt uten noen form for vurdering i forhold til de regler for fotografering og filming som gjelder for det aktuelle selskapet.

Kan stanse passasjerer

Sund hos SAS sier at de ansatte har full anledning til å hindre at passasjerer filmer og tar bilder om bord:

– Ja, besetningen kan når som helst forby fotografering og filming om bord. Dette er beskrevet i vilkårene for befordring som man aksepterer ved kjøp av billett. Disse reglene finnes oppdatert på våre hjemmesider, sier Sund.

Der fremgår det at fotografering og filming om bord eller på bakken er kun tillatt når rettighetene til passasjerer, SAS-besetning eller personell som blir fotografert kan sikres, spesielt med tanke på personvernrettigheter.

Spesielle anledninger

Hvis passasjerer spør, er det imidlertid en del unntak fra regelen.

Dette vil gjøre at det kan være tillatt for reisende å se bort fra foto- og filmforbudet. Det vil gjøre det mulig for reisende å sikre seg et minne fra en flytur.

– Ved spesielle anledninger gir vi forhåndstillatelse til å filme og ta bilder om bord. Dette skjedde for eksempel da vi arrangerte SAS sin siste kommersielle flygning med Boeing 737. Det var en flygning med stor oppmerksomhet rundt og mange flyinteresserte om bord. Men det gjelder fortsatt at en ansatt eller passasjer når som helst kan reservere seg mot at det tas bilder av vedkommende, sier Sund.