Kaos på flyplassen – får ikke losset og lastet bagasjen

Streiken i Iberia i helgen har ført til at fly har landet uten passasjerenes bagasje. Også fly fra Norge kan bli rammet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Streiken blant de bakkeansatte i Spania har ført til store konsekvenser for mange reisende og en dårlig start på ferien på Kanariøyene.

– Her er det kaos, rapporterer den spanske avisen Canarias7 om forholdene denne helgen på flyplassen på Gran Canaria, den mest populære ferieøya for nordmenn.

Lørdag melder avisen at over 600 kofferter, som ikke er blitt lastet på flyene, er stablet opp på flyplassen i Las Palmas.

Det er bakkemannskapene i landets nasjonale flyselskap, Iberia, som streiker. Dette er ansatte som blant annet har ansvaret med å laste og losse passasjerenes bagasje.

Faren for bagasjekaos har vært varslet, slik flysmart24 skrev for noen dager siden.

Uten en eneste koffert

Streiken har ført til at mange fly har ankommet flyplassen i Las Palmas, tømt flyene for passasjerer og fylt opp igjen med nye passasjerer.

Bagasjen har imidlertid ikke blitt fjernet fra de ankommende flyene.

Har du blitt rammet av streiken? Ta kontakt med flysmart24 på epost: post@flysmart24.no

Det har ført til at flere titalls fly har måttet returnere fra spanske flyplasser med den samme bagasjen i lasterommene som de kom med.

Koffertene til påstigende passasjerer har riktig nok blitt sjekket inn, men etterlatt på flyplassen i Spania på grunn av at de ansatte som skulle ha stått for lastingen er i streik.

Hadde ikke bagasje med

I andre tilfeller har fly gjennomført flyvninger, og har hatt bagasjen fra tidligere flyvninger om bord. Koffertene har rett og slett ikke blitt losset.

Også andre fly i samme eiergruppe har fått føle streiken.

To fly fra det spanske lavprisselskapet Vueling ankom fredag Gran Canaria, uten en eneste koffert i lasterommet.

Kan ramme nordmenn

De to flyene hadde i alt rundt 500 passasjerer med seg som måtte starte ferien uten bagasjen sin.

Det er lossing og lasting som kan ramme selskaper som kjøper tjenester hos Iberia.

Mange utenlandske flyselskap, blant annet Norwegian og Ving-eide Sunclass Airlines, kjøper innsjekk- og bagasjehåndteringstjenester fra Iberia på noen spanske flyplasser.

Derfor kan også disse selskapene risikere å bli rammet av streiken. Dette ved at flyene ikke blir losset når de ankommer eller blir lastet når de skal forlate øya.

Så langt har ikke Norwegian merket noen problemer: – Nei, ingenting som har påvirket våre flyvninger, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian til flysmart24 lørdag ettermiddag.

Heller ikke Sunclass har hatt noen problemer med sine fly fra Norge, forteller Norge-sjef i Ving, Marie-Anne Zachrisson. – Vi følger situasjonen tett, sier hun.

Kabinansatte har losset

Noen andre av de selskapene som kjøper tjenester hos Iberia har derimot allerede måttet ty til ekstraordinære løsninger.

Den spanske avisen forteller at besetningen i enkelte av disse selskapene har måttet hjelpe til med å få losset bagasjen fra flyene sine, slik at gjestene fikk med seg koffertene sine på ferieturen.

Streiken omfatter disse flyplassene i Spania: Malaga, Gran Canaria, Alicante, Barcelona, Madrid, Palma på Mallorca, Tenerife Sør og Nord, Bilbao, Ibiza, Santiago, Menorca, Asturias, Vitoria, La Palma, San Sebastian, Reus, La Coruna, Vigo, Santander, Leon, Pamplona, Jerez, Badajoz, Granada, Cordoba, Albacete og Melilla.