Massive kanselleringer – noen fly «lurer uværet»

Heftig uvær i Nord-Norge skaper trøbbel for flytrafikken innad i landsdelen, men også mellom nord og sør. Arkivfoto: Knut-Erik Mikalsen

Uværet som har kommet inn over Nord-Norge fører til en rekke kansellerte flyavganger – både innen landsdelen og mellom nord og sør.

Flyselskapene sier at situasjonen er slik at de er forberedt på at fly som er sendt av gårde til Nord-Norge risikerer å måtte snu i luften og returnere til utgangspunktet hvis det ikke er forsvarlige landingsforhold.

Bare på Tromsø Lufthavn Langnes, den største flyplassen i nord, er det i morgentimene mandag rundt 30 kansellerte avganger.

Det meste avlyst

Det gjelder avganger til andre steder i Nord-Norge, men også Norwegian og SAS som skulle ha tatt av fra Langnes med kurs for Oslo.

Ved 08-tiden mandag står så å si alle avganger inntil 14.30-tiden innstilt på Tromsø-flyplassen.

Kanselleringer er det også på de andre større flyplassene i nord som Bodø, Harstad/Narvik, Alta og Kirkenes. I tillegg er avganger nordover fra Trondheim også kansellert.

Det fins enkelte avganger som går som normalt:

Kom seg av gårde

Fra Tromsø gikk både SAS og Norwegian på morgenen til Oslo, og Norwegian til London Gatwick. Fra Bodø kom et Norwegian-fly seg på vingene klokken 07, med kurs for Oslo. Et SAS-fly til Trondheim likeså.

Fra Alta kom morgenflyet til Oslo seg av gårde.

Problemene med å sende fly av gårde gjelder ikke bare i Nord- Norge. Også de som skal reise f. eks. fra Oslo til flyplassene i nord, blir rammet.

Både SAS og Norwegian har kansellert fly nordover i morgentimene.

Beskjeden til publikum

Pressesjef Tonje Sund i SAS sier til flysmart24 mandag morgen at de som har panlagt å fly nordover i dag, må være forberedt på forsinkelser og kanselleringer.

SAS har sendt ut melfing om at de som har billett med selskapet til eller fra Nord-Norge i dag kan nå booke om til de neste dagene hvis de ønsker det, uten å betale endringsgebyr eller billettdifferanse:

– Vi har til nå innstilt syv flyvninger – til og fra Tromsø, Evenes og Bodø, samt at flyet fra Oslo til Svalbard som skulle mellomlandet i Tromsø kommer til å fly direkte til Longyearbyen. Det er krevende å både lande og ta av, samt at de sterke vindene gjør at bakkeoperasjonen også blir krevende. Det er fare for løse gjenstander i luften, og vi får ikke flytrapper frem til flyene på et sikkert vis, sier Sund.

Fra Norwegian er beskjeden denne fra kommunikasjonsdirektør Grete Kruse Roald:

– Vi følger kontinuerlig med på været og har per nå ikke planlagt for flere kanselleringer. Vår anbefaling til alle som skal reise er å følge med på informasjon fra oss. Hvis det ikke kommer informasjon om endringer, skal man møte opp på flyplassen som vanlig, opplyser hun til flysmart24.

Må følge med

Sund sier at SAS har fortsatt noen flyvninger nordover som er planlagt mandag og at passasjerer må følge med på meldinger fra selskapet om eventuelle endringer.

– Om de ikke har fått andre beskjeder, møt opp på flyplassen som avtalt. Likevel, endringer kan komme også i siste liten. Vær og vindforhold kan endre seg raskt, slik at avganger som er planlagt kan forsinkes og i verste fall kanselleres tett på avgang. Fly kan til og med omdirigeres mens man er i luften. Det er gode sikkerhetsmarginer, og vi vil ikke ta noen sjanser – så vi må være forberedt på at været vinner i dag, sier Sund.