En gruppe på fire nordmenn skulle på ferie til Hellas, og kjøpte flybilletter til Athen. Turen gikk i vasken, men det rammet dem ikke økonomisk.
Tvert imot – de gikk flere tusen kroner i overskudd på denne reisen som de aldri fikk gjennomført.
Fem dager før turens avreise, som gikk fra Bergen via København til Athen, fikk de beskjed om at flyvningene fra Norge til Hellas var kansellert. Først ble flyvningen Bergen – Kastrup kansellert, senere ble også flyvningen Kastrup – Athen innstilt.
De fire nordmennene fikk alle pengene de hadde betalt for den ene veien – utreisen til Athen – tilbake fra det greske flyselskapet Aegean Airlines. Det var der de hadde kjøpt utreisen.
Dukker opp
Men fordi gruppen ikke hadde kjørt tur/retur-billetter, kom de i knipe. De hadde nemlig kjøpt returbillettene som en separat bestilling. Derfor fikk de ikke disse pengene tilbake.
Det som skulle ha vært hjemturen gikk nemlig helt som planlagt med SAS. De hadde dessuten kjøpt billetter som ikke var refusjonsberettiget.
De risikerte dermed å tape hele summen på 6 300 kroner som de hadde betalt for returbillettene.
Da er det en redningsplanke fra EU dukker opp.
Vil ha erstatning
Saken havner i flyklagenemnda.
De fire hadde, i tillegg til å få pengene tilbake, krevd erstatning for hele den kansellerte reisen i henhold til EUs regler for avlyste flyturer.
Dersom en flyvning er blitt kansellert og flyselskapet er ansvarlig for denne kanselleringen, kan skadelidende passasjerer kreve kompensasjon.
Innleid av SAS
De fire nordmennene krever kompensasjon, og flyklagenemnda kommer nordmennene i møte når det gjelder dette kravet.
Utreisen fra Bergen skulle gå via København med flyselskapet City Jet, og så videre til Athen med greske Aegean.
Nemnda mener at City Jet, som er innleid og flyr for SAS, er det opererende selskapet for hele den kansellerte utreisen.
SAS må betale
Derfor henvender flyklagenemnda seg til SAS og ber selskapet utbetale en samlet erstatning på 1 600 euro, over 18 000 kroner, til de fire for den avlyste City Jet-flyvningen.
SAS har etter nemnda sitt syn ikke godtgjort at kanselleringen skyldtes ekstraordinære omstendigheter, som ikke kunne vært unngått selv om alle rimelige tiltak var truffet.
Det gjør ar saken får en lykkelig løsning for de uheldige Hellas-farerne. De fikk alle pengene for utreisen tilbake. Tatt i betraktning at de fire hadde en billettutgift for returen på 6 300 kroner og får en erstatning på 18 000 kroner, vil de fire likevel sitte igjen med et overskudd på rundt 12 000 kroner for en reise som gikk i vasken.